Netflix valvoo, mitä saat katsoa – Suoratoistoon on piilotettu useita hittielokuvia

Tiesitkö, että Suomen Netflixissä on piilotettua sisältöä? Pajatsossa odottaa kansainvälisiä hittielokuvia, joita et löydä tehdasasetuksilla.

20.12.2023 12:55

RRR oli viime vuoden supatetuin toimintaelokuva. Bollywoodin kolmen tunnin toimintaspektaakkeli pölähti Netflixiin ja sieltä uutisotsikoihin. Tässä oli länsimaiseen palettiin nyt jotain erilaista. 1920-luvulle sijoittuvaa elokuvaa ei kuitenkaan löytänyt mistään. Haku ei tunnistanut, vaikka kuinka etsi suoratoistopalvelussa.

Hiljattain Netflixiin ilmestyi toinen vastaava intialainen toimintaeepos. Jawan-elokuvasta on nähtävillä peräti kolme eri versiota, joten kannattaa olla tarkkana, valitseeko hindiksi puhutun vai erikseen Intian muille kielille, tamiliksi tai teluguksi dubatun version. Myös modernimpaan aikaan sijoittuvaan Jawaniin on ahdettu menoa liki kolmen tunnin verran.

RRR tai Jawan eivät kumpikaan löydy Suomen Netflixistä. Ne kuitenkin ovat siellä.

Syy tälle hämmennykselle on joko merkillinen aikuisten ihmisten kaitseminen tai joku palvelun koodista löytyvä erhe.

Netflix on päättänyt, että jos käytät palvelua suomenkielisellä profiililla, se ei näytä sinulle sisältöä, josta puuttuu suomenkielinen tekstitys. Eli ainakin elokuvat, kuten RRR ja Jawan ovat piilossa. Vaihtamalla käyttäjäprofiilin kieleksi englanti tai vaikkapa ruotsi, molemmat mainitut elokuvat ilmestyvät hakulistalle.

Todella hämmentäväksi tilanteen tekee, että kyseiset nimikkeet katoavat näkyvistä jopa omalta muistilistalta, jos käyttökieleksi vaihtaa takaisin suomen.

Suomitekstien sijaan molemmissa mainituissa elokuvissa on valittavissa tekstitykset muun muassa englanniksi. Hifistelijöiden kannattaa RRR:stä huomioida, että elokuva on alun perin tehty teluguksi, mutta Netflix omistaa oikeudet vain elokuvan hindin ja englannin dubbauksiin.

Tämä sama kielivarianssi ei kuitenkaan toimi toisin päin, koska esimerkiksi kotimaiset Yösyöttö-elokuvat löytyvät vallan hyvin myös englanniksi vaihdetulla profiililla, vaikka molemmat elokuvat ovat ilman englanninkielisiä dubbauksia ja tekstejä.

Suoraan framilla

On Netflixillä esilläkin olevaa uutta ohjelmistoa.

Marraskuussa palvelussa ilmestyi toiseen maailmansotaan sijoittuva, palkittuun kirjaan perustuva Kaikki se valo, jota emme näe -lyhytsarja, jossa Darkista tuttu pääosa Louis Hoffman ja sokeaa esittävä, itsekin sokea Aria Mia Loberti saavat tukea muun muassa Hugh Laurielta ja Mark Ruffalolta.

Marraskuussa ilmestyi myös Squid Game -sensaatiosta johdettu tosi-tv-kilpailu, Squid Game -haaste. Koska olihan se selvää, että näin tulisi käymään.

Joulukuun uutuuksiin kuuluu jännityselokuva Leave the World Behind, jossa muun muassa Julia Roberts, Mahershala Ali ja Ethan Hawke yrittävät lomahuvilaltaan selvittää, mitä hämärää ulkopuolisessa maailmassa on tapahtumassa kyberhyökkäyksen lisäksi. Elokuva julkaistiin 8. joulukuuta.

Vähintään yhtä suurten kysymysten äärellä ollaan 15. joulukuuta ilmestyneessä animaatiojatko-osassa Kananlento: Nugettipainajainen ilmestyy.

Jani Svensk

Tällä palstalla seurataan verkossa elokuvia ja sarjoja kuukausimaksua vastaan tarjoavia palveluita.

Lisää luettavaa