Netflix yhdisti maineikkaan kirjailijan tekstit ja kulttiohjaajan visiot – Lopputulokselle yksi tähti

Netflixissä on julkaistu neljä Wes Andersonin ohjaamaa lyhytelokuvaa, jotka perustuvat Roald Dahlin novelleihin.

29.11.2023 13:00

Netflix osti oikeudet Roald Dahlin tuotantoon. Brittikirjailija muistetaan hiteistä kuten Jali ja suklaatehdas ja Iso kiltti jätti.

Kaupan myötä Netflix tilasi Wes Andersonilta sovitukset neljästä Dahlin novellista.  Yksi niistä, eli Henry Sugarin ihmeellinen tarina (The Wonderful Story of Henry Sugar) kertoo miehestä, josta tulee hyväntekijä satumaisten pelivoittojen myötä. Pääosaa esittää Benedict Cumberbatch.

39-minuuttinen teos on kuin kuvitettu äänikirja, jossa näyttelijät pajattavat tekstiä ulkolukuna suoraan katsojalle. Dahl on huikea kertoja, mutta hengästyttävä pulina hukuttaa kiinnostuksen. Andersonin omaperäinen käsiala välittyy samoin.

Elokuvan sijaan Henry Sugar ja sarjan muut lyhärit ovat kuitenkin lähinnä teatraalisia lukuharjoituksia.

Äänikirja on vallannut markkinoita painetulta kirjallisuudelta, joten Netflixin veto on kaiketi vastaus yleisön huutoon. Tuottajalle teosmuoto tulee halvemmaksi ja nopeammin kiertoon kuin oikea elokuva. Se myös sopii täydellisesti moderniin lyhytjänteiseen käyttökontekstiin.

Samaan Netflixissä julkaistuihin lyhytelokuvien sarjaan kuuluvat myös Joutsen (The Swan), Myrkky (Poison) ja Rotanpyydystäjä (The Rat Catcher).

Matti Komulainen

Tähdet ★

Lisää luettavaa