Netflixin hitti poiki läjän valituksia

Britit eivät ottaneet sarjaa kevyesti.

14.7.2022 13:31

Netflixin tarjonnan katsotuimpien listalla ykköseksi viime vuonna kohonnut korealaissarja Squid Game teki vastikään historiaa. Siitä tuli tv-alan Emmy-palkintojen historian ensimmäinen ei-englanninkielinen sarja, jolle on suotu ehdokkuus tässä kovassa kisassa. Menestyksellä ja näkyvyydellä on kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Raa’an miljoonapelin etenemisestä kertova sarja on kerännyt useita valituksia. Vuosittain eri elokuvista ja sarjoista mielipiteitä saava brittiläinen luokituselin British Board of Film Classification on paljastanut tuoreessa raportissaan, että Squid Game pitää kärkeä myös sen valituslistalla. Korealaissarja ei ohittanut BBFC:n saaman palautteen määrässä vain muita tv-sarjoja, vaan se päihitti tässä lisäksi esim. Bond-rainan No Time to Die.

Vaikka sarjalle oli annettu etukäteen myös Iso-Britanniassa leima, joka kieltää sen alle 15-vuotiailta, osa katsojista koki sen luokituksesta huolimatta liian väkivaltaiseksi ja uhkaavaksi. Valittajien joukosta löytyi lisäksi niitä, jotka olivat huolissaan Squid Gamen päätymisestä alle 15-vuotiaiden silmien eteen.

BBCF pitää valituksista huolimatta sarjan nykyistä ikärajaa sopivana, eikä kohota sitä 18 ikävuoteen. Se toteaa havainneensa tutkimuksissa yleisön reagoivan vahvemmin, jos väkivalta on kuvattu tosimaailmaa muistuttavassa mutta ei selkeästi tyylitellyssä tai mielikuvituksellisessa ympäristössä. BBCF:n mukaan Squid Gamen tapahtumat on sijoitettu tosimaailmasta hyvin poikkeavaan ympäristöön. Tuleeko asiaan muutosta ehkä myöhemmin, se jää nähtäväksi, kun Squid Gamen toinen tuotantokausi viimein julkaistaan.

 

Lähteet: Screen Daily, Digital Spy, Variety

Lisää luettavaa