Netflixin osakkaat haastoivat suoratoistojätin oikeuteen – saivat harhaanjohtavaa tietoa tilaajaluvuista

Uutta haastetta pukkaa jälleen.

5.5.2022 16:30

Netflix on ajautunut jälleen uuden oikeusjutun pyörteisiin. Tällä kertaa haasteen suoratoistojättiä vastaan ovat nostaneet sen omat osakkaat, joiden mukaan heille on annettu harhaanjohtavaa ja väärää tietoa palvelun tilaajamääristä.

Haasteen mukaan Netflix ei ollut ottanut toiminnassaan tarpeeksi hyvin huomioon mm. salasanojen jaon ja kilpailijoidensa lisääntyneen tarjonnan vaikutuksia. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että kasvuvakuutteluista huolimatta Netflixin tilaajamäärät ovat itse asiassa kääntyneet voimakkaaseen laskuun ja osakkaat ovat siten kärsineet merkittäviä taloudellisia tappioita.

Netflix paljasti viime kuussa menettäneensä ensimmäisen 2022 kvartaalin aikana jopa 200 000 tilaajaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suoratoistojätti on jäänyt miinuksen puolelle tilaajakasvussaan. Syiksi ilmiölle yritys antaa yleisesti jähmeän, pandemian jälkeisen ekonomian sekä Ukrainan sodan – Netflix keskeytti toimintansa Venäjällä maan aloitettua sotatoimensa. Ilman Venäjän ulossulkua markkinoiltaan Netflix olisi oman ennusteensa mukaan kasvattanut tilaajakuntaansa 500 000:lla. Nyt sen osakekurssi kuitenkin syöksyi 35 % laskuun.

Nämä numerot ja realiteetit ovat ristiriidassa Netflixin aiempien lausuntojen kanssa. Striimerin talousvastaava Spencer Neumannin mukaan nähtävillä olisi ollut ”positiivista kasvua” ja ”liiketoiminta on pysynyt terveenä läpi vuoden”. Hän myös antoi ymmärtää tilaajamäärien olevan lähdössä nousukiitoon markkinoiden ryhdyttyä avautumaan jälleen laajemmin pandemian jäljiltä. Sijoittajat eivät siis olleet tyytyväisiä lopulta näkemiinsä erilaisiin tuloksiin.

Haaste jätettiin Kalifornian liittovaltion tuomioistuimelle tiistaina 3. toukokuuta. Sen takana on joukko sijoittajia, jotka ostivat suoratoistojätin osakkeita aikavälillä 19. lokakuuta 2021 ja 19. huhtikuuta 2022. Netflix ei ole toistaiseksi antanut kommenttia tilanteen tiimoilta.

Lähde: The Hollywood Reporter

Lisää luettavaa