”Niin huono, että se on jo hyvä” – Tämä 80-luvun toimintaleffa peittoaa jopa Commandon

”Tämä leffa on äijen juttu. Niiden äijien, jotka eivät saa naista”

17.1.2023 08:52

Arnold Schwarzeneggerin Commandon (1985) väkivaltaisuus, one-linerit, sekä yltiömacho militarismi on överiydessään ja itsetietoisuudessaan niin viihdyttävää, että elokuva on noussut vuosien saatossa vankkaan kulttisuosioon.

Elokuvasta tuli synonyymi kuolemattomalle sloganille: ”Niin huono, että se on jo hyvä”.

Joku voisi luulla, ettei vastaavaa teosta löydy edes 1980-luvulta – tuolta älyttömimpien toimintaelokuvien kulta-ajalta – jolloin Rambot, Commandot ja Chuck Norrikset hallitsivat genren ilmatilaa.

Vaan oletko nähnyt Väkivallan vihollinen kolmosen (Death Wish 3) ?

Kasarin toimintaelokuville pyhitetty, puolihumoristinen Ruthlewss Reviews –sivusto kirjoittaa vuonna 1985 ilmestyneestä, Michael Winnerin ohjaamasta ja Charles Bronsonin tähdittämästä toimintaelokuvasta näin:

”Muistan kun näin ensi kertaa Kummisedän, Taksikuskin ja Kurosawan elokuvat. Luulin, että hahmot, kuten Corleone, Joad, Kowalski, LaMotta, Kurtz ja McMurphy ovat ainutlaatuista huumetta, jota vain valkokangas voi tarjota”.

”Kunnes Charles Bronsonin esittämä Paul Kersey tuli elämääni”.

Sivuston arviointikriteereitä kasaritoimintaleffoille ovat muun muassa ”kuolonuhrien määrä”, ”hölmö poliittinen sisältö”, sekä ”oliko elokuvassa typerä poliisipäällikkö?”

Kriitikko Matt Cale arvioi Väkivallan vihollinen 3:n ajavan ”guilty pleasure” -viihteen mittarilla jopa Commandon ohi.

”Ihmisiä ammutaan, puukotetaan, heitetään katolta, sytytetään tuleen ja ajetaan autolla yli. Vanhuksia hakataan kakkosnelosella, puolustuskyvyttömiä teinejä puukotetaan niskaan, ilotytöt juoksevat kaduilla tissit paljaana ja kirkuvat naiset jahtaavat roistoja pelkkä luuta aseenaan”

”On mahdotonta arvioida, kuinka monta ihmistä elokuvassa kuolee, koska menetin laskuni 500 kohdalla”.

”Elokuvassa ei ole mitään rakennetta. Se on tehty katsojille, jotka nauttivat järjettömästä teurastuksesta. Puinen dialogi ja järjettömän groteskit juonenkäänteet tekevät elokuvasta yhden leffahistorian hauskimmista kokemuksista”.

”Ehkä tämä leffa on äijen juttu. Tarkemmin sanottuna niiden äijien, jotka eivät saa naista”, Cale päättää arvionsa.

 

Lisää luettavaa