Nyt HBO Maxissa: Upeat näyttelijät, upea vakoojatarina, kolme Oscar-ehdokkuutta – nyt kannattaa katsoa

IMDb-arvosana on 7.

30.3.2022 03:03

Pappi lukkari talonpoika vakooja -elokuva löytyy nyt HBO Maxista. Se perustuu John le Carrén samannimiseen romaaniin vuodelta 1974.

Kyseessä ei ole mikään rymistely, vaikkei väkivallaltakaan toki vältytä. Vähäeleisyyteen luottava vakoojatarina sijoittuu kylmän sodan aikakauteen, jossa entinen brittivakooja yrittää löytää Neuvostoliiton myyrää MI6:n palkkalistoilta.

Oscar-ehdokkuuden elokuvasta saanut Gary Oldman vakuuttaa roolissaan, samoin kuin muutkin näyttelijät. Elokuvassa todellakin riittää tähtiloistoa, sillä mukana ovat muun muassa Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong ja Ciarán Hinds. Ohjauksesta vastaa ruotsalainen Tomas Alfredson.

Käsittämätöntä kyllä, kyseessä oli vasta ensimmäinen Oscar-ehdokkuus Gary Oldmanille. Muut ehdokkuudet elokuva sai parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja musiikista.

Episodin arvostelussa tuumittiin aikoinaan muun muassa näin:

Pappi lukkari talonpoika vakooja on ensisijaisesti rauhallinen elokuva. Jännitystä löytyy, mutta suurin osa draamaa tapahtuu psykologisella tasolla. Ohjaaja on halunnut pitää kiinni brittiläisestä arvokkuudesta ja pidättyväisyydestä. Se näkyy kuvauksessa, näyttelijäntyössä, lavastuksessa sekä puvustuksessa. Elokuvaa voi luonnehtia myös eleettömäksi, ja vaikka Oldman tekeekin hienon roolityön, niin hyvin vähän hänessä tapahtuu koko elokuvan aikana. Ilme ei juuri värähdä. Oldmanin Smiley on kuuntelija ja näkijä, ja sellaisena arvaamattoman vaarallinen.”

Alla traileri.

Lisää luettavaa