Nyt katsottavissa: Netflixin avaruusseikkailu jättää hämmentävän olon – ”Paras osuus on sen viimeinen minuutti”

Netflixin alkuperäiselokuva The Cloverfield Paradox on Cloverfield-saagan viimeisin osa.

Cloverfieldin (2008) ja 10 Cloverfield Lanen (2016) tavoin Paradox on jälleen itsenäinen elokuva täysin uudessa lajityypissä. Jos siis pidit yhdestä, et välttämättä nauti toisesta.

Tällä kertaa seikkaillaan tulevaisuuden avaruusasemalla, jossa kansainvälisiä tähtinäyttelijöitä vilisevä miehistö yrittää luoda Maalle uutta energianlähdettä.

Cloverfield-elokuvilla on hyvin vähän tekemistä keskenään myös tarinoidensa osalta. Eri juonia yhdistää ainoastaan alkuperäisen Cloverfieldin esittelemä skenaario Maasta, jota jokin suuri tuntematon möhkö runtelee ja popsii siinä sivussa pari ihmistä.

Tapahtumien taustoja ei ole aiemmin selitelty lainkaan, joten siinä on Paradoxin tärkein ansio. Elokuva tarjoilee ohimennen teorian, miksi Cloverfieldin tuholaiset ilmestyivät Manhattanille.

The Cloverfield Paradox alkaa mainiosti. Ilmassa on suuren avaruusdraaman tuntua ja tehosteet ovat Netflix-scifille tyypillisesti erinomaiset. Avaruusasemalla yritetään laukaista uutta virtalähdettä, mutta homma ei suju ja yhtäkkiä täysin kummia asioita alkaa tapahtua. Asioita, jotka rikkovat fysiikan ja tietämämme todellisuuden mahdollisuudet. Miehistöllä kestää tunti tajuta, miksi näin tapahtuu, mutta väsyneen katsojan ei kannata huolestua: katsojalle paradoksin käsite ja syy selitetään heti alussa. Häiriintyneet yliluonnolliset tapahtumat tuovat mieleen kauhuelokuva Deathwatchin (2002).

Kaiken logiikan ohittava todellisuusparadoksi on elokuvan ajava voima ja samalla sen suurin ongelma. Mitä vain voi tapahtua, eikä katsoja voi muuta kuin odotella. On mahdotonta jännittää, kun ei tiedä, mitä pitäisi jännittää! Jaa, että nyt kävi näin? No, entäs seuraavaksi? Voiko tästä ansasta selvitä, vaikea sanoa, kun ei tiedä, mitä paradoksi seuraavaksi keksii.

The Cloverfield Paradoxin paras osuus on sen viimeinen minuutti. Loppukohtaus on yksi lähihistorian parhaista ja antaa täydellistä syvyyttä päähenkilöiden aiemmin tekemille valinnoille.

Jani Svensk

Tähdet ★★

The Cloverfield Paradox on katsottavissa Netflixissä. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät jutut