Nyt Netfixissä: Manhattanin eliittiä ravistellut pöyristyttävä tositarina – kuinka pennitön seurapiiripyrkyri huijasi tiensä luksuksen keskelle

Tässäpä vasta aikamoinen tarina.

New Yorkin eliittiä kohahdutti muutama vuosi sitten tapaus, jossa rikasta saksalaisperijätärtä esittänyt Anna Delvey (oik. Anna Sorokin) tuomittiin vankeuteen useasta suuren luokan kavalluksesta ja petoksesta. Tähän todelliseen tapaukseen pohjaava yhdeksänosainen Inventing Anna -sarja saapui Netflixin katselukirjastoon 11. helmikuuta. Sarja ei ole dokumentti, vaan uskomattoman kuuloiset tositapahtumat on adaptoitu kokonaan näytellyn kerronnan muotoon.

Sorokin vietti luksuselämää asuen hulppeissa hotelleissa ja illastaen ylellisissä ravintoloissa vuosina 2013-17 yrittäen samalla luoda itselleen eliitistä koostuvaa tuttavaverkostoa sekä eksklusiivista Anna Delvey -yhdistystä. Hän haki pankeista rahoitusta yhdistystään varten ja onnistui keplottelemaan itsensä hyvin lähelle rahojen saantia. Hän kuitenkin onnistui myös saattamaan usean tuttavansa vakavaan finanssikriisiin maksattamalla elämäänsä heidän kukkaroistaan ja jättämällä velkansa kuittaamatta. Hänellä oli kymmenien tuhansien dollarien edestä velkoja myös useissa arvostetuissa hotelleissa. Hän joutuikin lopulta Manhattanin mustalle listalle ja aina poliisin huomaan asti.

Sarja seuraa Sorokinin (Emmy-voittaja ja Golden Globe -ehdokas Julia Garner) luksuksen ja kaaoksen täyttämää elämää sekä toimittaja Vivian Kentiä (Anna Chlumsky), joka kirjoittaa hänestä narratiivista henkilökuvaa pelastaakseen hiipumassa olevan uransa. Katsoja tuskailee toistuvasti koppavan ja ylimielisen Sorokinin häikäilemättömyyttä sekä jatkuvaa tekosyiden litaniaa, mutta tarina onnistuu pitämään kuitenkin tehokkaasti otteessaan aivan loppuun asti. Sekä Garner että Chlumsky tekevät erinomaista työtä päärooleissaan.

Sarja sekä Sorokinin aito tapaus näyttävät pelottavan hyvin, miten pitkälle onkaan mahdollista päästä, jos vain löytää itsestään tarpeeksi pokkaa. Mutta toki se myös muistuttaa siitä, että huijarit tuppaavat kuitenkin jäämään kiinni ennemmin tai myöhemmin ja valheiden verkko voi muuttua äkkiä hyvinkin sotkuiseksi.

Alkuperäinen Sorokin artikkeli, jonka on kirjoittanut Jessica Pressler ja johon Inventing Anna perustuu, löytyy The Cutin verkkosivuilta maksumuurin takaa. Sarjan tuotannosta vastaa Shonda Rhimes (Greyn anatomia, Bridgerton).

Alla Inventing Anna traileri.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut