Nyt Netflixissä: ”Äärimmäisen brutaali elokuva” – Diktaattori paljastuu verenhimoiseksi vampyyriksi

Kreivi palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta.

24.10.2023 08:00

Kukapa olisi uskonut Chilen diktaattori Augusto Pinochetin olevan ihka oikea vampyyri? Ohjaaja-käsikirjoittaja Pablo Larraín on sitä mieltä tuoreessa fantasiaelokuvassaan Kreivi (El Conde).

Diktaattorin elämä alkaa kuitenkin vuosisatoja aiemmin toisella mantereella, jossa hän muun muassa nappaa Marie Antoinettelta jotain haltuunsa.

Komeasti mustavalkoisena kuvattu Netflix-tuotanto on osittain elämäkerrallinen. Se kuitenkin keskittyy ainoastaan iäkkään Pinochetin viimeisiin hetkiin.

Kreivi on äärimmäisen brutaali elokuva, mutta niin oli Chilen lähihistoriakin. Tuhansia tapettiin ja kidutettiin, ja tässä allegoriassa ei sotilashallintoa tarvita, vaan kreivi osaa itsekin lentää lepakkomaisesti kaupungin kattojen yllä etsien seuraavaa uhriaan.

Kylmäävä satiiri palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta. Dialogi on pääosin espanjaksi, mutta kertojaäänenä kuullaan silti englantia. Eikä aivan mitä tahansa englantia, sillä aksenttia ja puheääntä myöten siinäkin on jotain kovin tuttua.

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa