Nyt Netflixissä: Jack Nicholson teki läpimurron vuoden 1969 klassikkoleffassa, joka oli aikanaan jotain ennennäkemätöntä

IMDb-arvosana 7,3.

18.10.2022 09:30

Vuoden 1969 klassikkoelokuva Easy Rider on lisätty Netflixin valikoimaan.

Easy Riderin mainoslauseen mukaan elokuvassa lähdetään etsimään Amerikkaa muttei löydetä sitä mistään. Moottoripyöräilevät ystävykset Billy (Dennis Hopper) ja Wyatt eli Captain America (Peter Fonda) ovat hankkineet ison määrän rahaa huumeiden salakuljettamisella.

He lähtevät moottoripyörillään Los Angelesista New Orleansiin päämääränä Mardi Gras -festivaali. Matkalla tulee vastaan pikkukaupunkeja, hippikommuuni ja ahdasmielisiä punaniskoja. He ystävystyvät juopon lakimiehen (Jack Nicholson) kanssa, joka lähtee heidän mukaansa. 

Easy Riderin matkanteossa on viittauksia lännenelokuvaan. Moottoripyörät ovat hevosia tässä 60-luvun kapinallisten westernissä. Soundtrackilla soi legendaarisen Steppenwolfin Born to Be Wildin lisäksi Jimi Hendrix ja The Byrds. Easy Rider piirtää voimakkaan kuvan 60-luvun lopun Yhdysvalloista, yhteiskunnasta jota järkytti Vietnamin sota ja salamurhat. 

Lue myös: Netflix poistaa yhden ensimmäisistä vetonauloistaan – Enää tämä viikko aikaa katsoa

Easy Rider oli näyttelijänä paremmin tunnetun Dennis Hopperin esikoisohjaus. Hän ja elokuvan tuottajana toiminut Peter Fonda esittivät myös elokuvan pääosat. Lisäksi Hopper ja Fonda tekivät käsikirjoituksen yhdessä Terry Southernin (Tohtori Outolempi) kanssa. Jack Nicholson on roolissaan erinomainen. Easy Riderista tuli hänen läpimurtonsa. 

Easy Riderin epätavalliset antisankarit ja improvisoitu tapa tehdä elokuvaa olivat elokuvan ilmestyessä jotain ennennäkemätöntä. Musiikkia käytetään musiikkivideoiden tyyliin vuosia ennen musiikkivideoiden tuloa. 

Easy Rider oli pienellä budjetilla tehty elokuva josta tuli valtaisa menestys ja palkittu kulttiklassikko. Se rohkaisi myös Hollywood-studioita avaamaan ovet monille uusille vaihtoehtoelokuvien ohjaajille. 

Kuuntele Born to Be Wild alta.

Lisää luettavaa