Nyt Netflixissä: Suomalaisnaisiakin vedättäneestä Tinder-huijarista kertova uutuusdokumentti on kylmäävää katsottavaa

Tämä tapaus jää varmasti pyörimään mieleen.

5.2.2022 12:00

Keskiviikkona 2. helmikuuta Netflixiin lisättiin uusi true crime -dokumentti, The Tinder Swindler, joka käsittelee yhden miehen Euroopan laajuista huijauskierrettä.

Monilla eri nimillä – tunnetuimmin Simon Levieve – kulkevaa miljonääriä esittävä Shimon Yehuda Hayut on käyttänyt nettideittailusovellus Tinderiä hyväkseen löytääkseen lavean hulppealle elämätyylilleen yhä uusia rahoittajia. Huijauskohteiksi israelilaismiehelle on valikoitunut lukuisia naisia ympäri Eurooppaa, myös Suomesta.

Hayut tuomittiin Suomessa huijauksistaan vankeusrangaistukseen vuonna 2016. Vapauduttuaan vuonna 2017 hän kuitenkin jatkoi kieroja suunnitelmiaan kuten ennenkin – dokumentti keskittyy pääasiassa tähän miehen myöhempään toimintakauteen. Hän sai uhrit koukkuunsa alkuajan ylellisillä hemmotteluilla, mutta alkoi pian pyytää heiltä toistuvasti mittavia rahasummia erilaisten ”hätä-” ja ”vaaratilanteiden” varjolla.

Dokumentti herättää pohtimaan nettideittailun mahdollisia vaaranpaikkoja ja saa katsojan kerta toisensa jälkeen pyörittelemään päätään Hayutin röyhkeydelle, paatuneisuudelle ja katumattomuudelle. Sen on ohjannut Felicity Morris, jolle true crime on genrenä jo ennaltaan tuttua reviiriä: hän on työstänyt aiemmin mm. Netflixin paljon puhuttua Don’t F**k with Cats -dokumenttia.

The Tinder Swindler pitää tällä hetkellä Suomen Netflix-elokuvien kärkisijaa. Alla dokumentin traileri.

Lisää luettavaa