Nyt Netflixissä: Venäläiset tekivät oman elokuvaversionsa Tšernobylin onnettomuudesta – Lopputulos on näyttävää toimintaa Hollywood-tyyliin

Elokuva on noussut Suomessa Netflixin katsotuimpien listalle.

HBO:n minisarja Chernobyl osoittautui sen verran isoksi tapaukseksi, että pitihän venäläistenkin tehdä oma näkemyksensä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Keväällä Venäjällä ensi-iltansa saanut elokuva Tšernobyl 1986 tuli heinäkuun lopulla Netflixiin ja nousi Suomessa katsotuimpien nimikkeiden listalle.

Siinä missä HBO-tuotanto seurasi tositapahtumia hyvinkin tarkasti, lähtee venäläiselokuva vapaampaan suuntaan, ja henkilöhahmot ovat kuvitteellisia.

Alkupuolella keskitytään ihmissuhteiden rakenteluun. Elokuvan ohjaaja Danila Kozlovski esittää palomiestä nimeltä Aleksei, joka vuosien jälkeen kohtaa entisen tyttöystävänsä (Lilja 4-Ever -elokuvan Oksana Akinšina) ja tämän pojan.

Ydinonnettomuus on tietenkin odotettu käänne. Tšernobyl 1986 alkaa muistuttaa Hollywood-katastrofielokuvaa Liekehtivän tornin ja Tulimyrskyn tyyliin, kun Aleksei saa kollegoineen vaarallisen tehtävän. Valtaapitävät lupaavat urheille palomiehille mainetta ja kunniaa.

Elokuvan tuotantoarvot ovat kohdallaan. 1980-luvun ajankuva on rakennettu pieteetillä, ja toimintakohtaukset ovat intensiivisiä. Upean HBO-sarjan vielä ollessa tuoreessa muistissa Tšernobyl 1986 tuntuu kuitenkin viihteelliseltä ja pinnalliselta.

Melodramaattisuus ja sankaruuden korostaminen kuuluvat lajityyppiin, mutta niitä on annosteltu vähän liikaa.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★

 

YouTube video

Aiheeseen liittyvä video

Aiheeseen liittyvät jutut