Nyt tämä selvitetään oikeasti! Vihasiko Obi-Wan Kenobi Tähtien sotaa vai ei?

Fanit ovat vääntäneet Alec Guinnesin Tähtien sota-näkemyksestä jo vuosikymmeniä.

27.1.2023 18:00

Inhosiko alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa Obi-Wan Kenobia näytellyt Alec Guinness elokuvasarjaa vai ei?

Huhut ja väittely aiheesta on vellonut internetissä jo vuosikausia. Guinness itse on ollut haudan levossa vuodesta 2000 lähtien.

Miten asia siis on? Koska emme omaa jedi-voimia, emme voi lukea Guinnessin ajatuksia. On siis tarkasteleva sitä, mitä hän on vuosien varrella sanonut.

Tiedämme, että Guinness oli koulutettu teatterinäyttelijä, joka oli ennen Tähtien sotaa voittanut Oscarin ja esiintynyt massiivisissa menestyselokuvissa, kuten Suuria toiveita, Oliver Twist, Arabian Lawrence, Tohtori Zhivago ja Kwai-joen silta.

Tiedämme myös, että Guinness suhtautui Tähtien sota-rooliinsa aluksi vastahakoisesti.

Netissä kiertää kuvankaappauksia Guinnesin kirjoittamista kirjeistä, joiden lähteenä on ilmeisesti Guinnesin elämänkerta. Eräässä kirjeessä Guinness pohti, ottaisiko roolin vastaan.

”20th Century Fox tarjosi roolia, jonka saatan ottaa vastaan, jos siitä saa tarpeeksi rahaa. Ohjaajana on American Graffiti -mies George Lucas, mutta elokuva on fantasiahömppää. Roskaahan se on, mutta projekti saattaisi olla kiinnostavakin”.

Toisen kirjeen Guinness lähetti kaverilleen elokuvan kuvauksista:

”En voi väittää, että pidän elokuvasta. Joka päivä eteeni lyödään paperillinen roskadialogia, eikä se tuo yhtään selkeyttä hahmooni. Saati, että se tekisi siitä edes siedettävämmän.”

Joidenkin huhujen mukaan Guinnessia fanittanut Mark Hamill ei jättänyt kuvauspaikalla näyttelijälegendaa rauhaan, vaan pommitti tätä kysymyksillä. Kuulopuheiden mukaan Guinness maksoi Hamillille 20 dollaria vain siitä, että Hamill suksisi hevon kuuseen.

Kuulostaa melko ikävältä? Asiassa on kuitenkin toinenkin puoli.

Ensinnäkin on epätodennäköistä, että Guinness olisi suostunut kahteen jatko-osaan, mikäli ensimmäinen Tähtien sota olisi ollut täysin kestämätön kokemus.

On myös syytä muistaa, että vuonna 1977 juuri kukaan ei osannut kuvitella, millanen hitti elokuvasta tulisi. Tai miltä leffa tulisi edes valmiina näyttämään.

Shakespearea ja muuta teatteridialogia aiemmin tulkinnut 63-vuotias Guinness saattoi olla tylsistynyt pienehköllä budjetilla toteutetun amatööriscifielokuvan kuvauksissa, joka on inhimillistä. 1970-luvulla scifi ei ollut erityisen arvostettu genre.

Elokuvan ilmestymisen jälkeen ääni muutuikin kellossa. Guinness kuvasi Tähtien sotaa ”valtavan terveelliseksi kokemukseksi, jossa on hieno rytmi ja sitä upeaa katsoa.”

Toisessa yhteydessä hän kirjoitti: ”Elokuvan tekninen toteutus on upea. Leffa on jännittävä ja lämminhenkinen. Taistelukohtaukset ovat hieman pitkiä ja äänekkäitä, mutta kokonaisuudessaan kokemus on melkoisen rikas”.

Michael Parkinsonin haastattelussa 1977 Guinness ei moittinut dialogia lainkaan. Sen sijaan hän kertoi, että ”elokuvassa on hienoa viattomuutta ja se on kuin tuulahdus raitista ilmaa”.

Toisaalta on selkeästi dokumentoitu, että Tähtien sota -ilmiö alkoi jurppia Guinnessia myöhemmin. Hänen koko aiempi näyttelijäuransa jäi yhden elokuvan varjoon. Guinnessia ei muisteta Prinssi Faisalina, eikä Kenraali Nicholsonina. Hänet muistetaan Obi-Wan Kenobina.

Elämänkerrassaan Guinness kirjoitti:

”Joka kerta kun joku mainitsee edes elokuvasarjan nimen, alkaa puistattaa”. Tarina kertoo, että Guinness oli antanut nimikirjoituksensa 12-vuotiaalle Tähtien sota-fanille yhdellä ehdolla: ”Jos lupaat ettet katso enää koskaan koko elokuvaa”. Pieni mies murtui kyyneliin.

Mikä on siis tuomiomme?

On syytä muistaa, että sodat nähnyt teatterinäyttelijä oli vuonna 1977 ainoastaan töissä amatöörimäiseltä tuntuvassa fantasiahörhöilyssä, joita tehtiin tuohon aikaan liukuhihnalta. Väitetty Tähtien sota -viha perustuu paljolti tuolta ajalta annettuihin lausuntoihin.

Elokuvan julkaisun jälkeen Guinness osasi ilmiselvästi osasi arvostaa uudenlaisen elokuvan viehätystä ja menestystä.

1980- ja 1990-luvulla Tähtien sota -ilmiö ja fanien fanaattisuuden aste oli eläköityvälle metodinäyttelijälle liikaa. Guinnessia alkoi todennäköisesti nyppiä enemmänkin ilmiö kuin elokuva.

Kaiken kaikkiaan olisi liian yksioikoista väittää, että Guinness vihasi Tähtien sotaa.

Lähteet: IMDb, CBR ja Mirror.

Lisää luettavaa