Nyt Viaplayssa: Realistinen huippuluokan sotaelokuva jota et luultavasti ole nähnyt – Ennio Morricone säveltäjänä

IMDb-arvosana on 8,1.

25.12.2021 01:48

Elisa Viihde Viaplayhin on lisätty elokuva Taistelu Algeriasta (1966). Sotahistoroitsija Antony Beevorin mielestä elokuva on yksi realistisimmista sotaelokuvista. Hän pitää sitä myös yhtenä parhaimmista sotaelokuvista.

Elokuva kertoo Algerian siirtomaasodasta vuosina 1954-1962. Algerian itsenäistymisen puolesta taistelevasta FLN-järjestöstä tulee Ranskan pahin vihollinen, ja pian levottomuudet puhkeavat armottomaksi sodaksi kapinallisten ja Ranskan armeijan välillä.

Elokuva valittiin kahtena eri vuotena Oscar-kategorioihin. Se oli vuonna 1966 parhaan ulkomaalaisen elokuvan ehdokkaana. Vuonna 1968 se puolestaan oli ehdolla parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta.

Elokuvan säveltäjänä toimii arvostettu, westerneistäkin tunnettu Ennio Morricone. Hänellä ja ohjaaja Gillo Pontecorvolla oli jatkuvia erimielisyyksiä elokuvan musiikista. Lopulta he päätyivät yhteisymmärrykseen, kun Pontecorvolla oli mielessään melodia, jonka hän halusi epätoivoisesti elokuvan teemamusiikiksi. Hän meni Morriconen asunnolle ja hyräili sitä tullessaan ylös, ja Morricone kuuli sen jo ennen kuin Pontecorvo koputti oveen.

Säveltäjä kehotti Pontecorvoa odottamaan. Pian hän sanoi Pontecorvolle kehittäneensä melodian, joka oli Pontecorvon yllätykseksi juuri sama kuin hänellä. Pontecorvo helpottui, koska kuukausien jälkeen he olivat lopultakin löytäneet jotain.

Kuukausia myöhemmin Venetsian elokuvajuhlilla Morricone paljasti tehneensä Pontecorvolle jekun, sillä hän kuuli ohjaajan hyräilevän melodiaa jo tämän ollessa tulossa ylös Morriconen asunnolle. Hän päätti sen jälkeen esittää, että hän oli keksinyt juuri saman melodian. Alla elokuvan teemamusiikki.

Lue myös: Nyt Viaplayssa: Joker-ohjaajan sotaisa elokuva – tositarinasta ammentavassa leffassa tehdään 300 miljoonan diili – Episodi.fi

Lähde: IMDb

Lisää luettavaa