Nyt Viaplayssa: Voiko komediasta olla apua muistisairauden hoitoon? Tästä leffasta oli

IMDb-arvosana on 6,8.

20.2.2024 04:15

Viaplayn valikoimassa on nyt elokuva Aina eka kerta (2004).

Lucylla on elokuvassa häiriö lyhytkestoisessa muistissa. Häneen rakastunut Henry joutuukin ponnistelemaan, sillä hänen täytyy hurmata Lucy joka päivä uudelleen.

Kerroimme vuonna 2015, miten tästä elokuvasta saatiin idea muistisairauksien hoitoon. Voit lukea lisää alta.

94-vuotias dementiasta kärsivä Louise Irving herää joka aamu tuttujen kasvojen tervehdykseen – hänen tyttärensä puhuu hänelle videolta viiden minuutin ajan, kertoen hauskoista muistoista ja aiemmista perheen yhdessäolon hetkistä.

Tällaiset nauhoitetut videot on otettu käyttöön muistisairauksien hoidossa New Yorkin Riverdalessa sijaitsevassa vanhainkodissa. Tarkoituksena on saada vähennettyä muistin heikentymisestä kärsivien ihmisten ”aamusumua”, tilaa jossa muisti on huonoimmillaan, aiheuttaen usein ahdistusta ja pelkoa.

Idea on napattu yllättävästä paikasta. Adam Sandlerin elokuvassa Aina eka kerta, Sandlerin roolihahmon tyttöystävä menettää muistinsa joka päivä, joten mies keksii käyttää videoita muistuttaakseen naiselle itsestään.

Charlotte Dell vanhainkodin johtoportaasta kommentoi: ”Elokuva oli perushöttöä, mutta se laittoi minut ajattelemaan. Kuinka tätä voisi käyttää muistisairaiden asukkaidemme kanssa? Mikäpä olisi parempi tapa aloittaa päivä, kuin nähdä jonkun rakastamasi läheisen kasvot ja ääni heti aamulla, toivottaen sinulle hyvää huomenta?”

On hyvä muistaa kuitenkin, että muistisairaat ihmiset ovat yksilöitä ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Vanhainkodissa tehtävää videohoitoa käytetään aikaisessa ja keskivaiheessa olevasta muistisairaudesta kärsiville asukkaille, jotka vielä todennäköisesti tunnistavat henkilöt, jotka videoilla esiintyvät. Alla traileri.

Lue myös: Bill Murrayn haukkunut Lucy Liu täytti 55 – tältä hän näyttää nyt – Episodi.fi

Lähde: Associated Press

Lisää luettavaa