Ocean’s 8: Kahdeksan naista ja kaikkien aikojen keikka

On kulunut hieman yli kymmenen vuotta siitä, kun Danny Ocean jengeineen teki viimeisimmän keikkansa. Viisi vuotta, kahdeksan kuukautta ja kaksitoista päivää on aika, jonka Sandra Bullockin näyttelemä Dannyn sisko, juuri vankilasta vapautunut Debbie Ocean, on käyttänyt suunnitellakseen täydellisen rikoksen. Sen toteuttamiseksi hän tarvitsee koko joukon nimekkäitä naisia.

25.6.2018 09:00

Debbie Ocean kokoaa kahdeksan naisen jengin tavoitteena ryöstää 150 miljoonan dollarin arvosta timantteja – keskellä muotimaailman suurta Met-gaalaa, tuhansien silmäparien edessä.

– Lainsuojattomat ovat aina olleet amerikkalaisen elokuvan kulmakiviä, mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta he ovat olleet miehiä. Minua kiinnosti ajatus pystyvistä naisista, jotka jättävät jälkensä heidät yleensä ulkopuolelleen sulkevaan lajityyppiin, intoilee ohjaaja-käsikirjoittaja Gary Ross.

– Plus olen aina rakastanut keikkaelokuvia.

– Keikkaelokuvat ovat aina hauskoja, Sandra Bullock jatkaa. – Kuinka he pääsevät pakoon minkä tahansa varastamansa hilavitkuttimen kanssa ja mitä kaikkea matkan varrella tapahtuu? Nämä kahdeksan upeaa, monitasoista ja -mutkaista naista ottavat katsojan mukaansa mutkikkaalle matkalleen.

Ross esitteli ideansa uudesta Ocean’s-leffasta jo viisi vuotta sitten ystävälleen Steven Soderberghille, joka ohjasi 2000-luvun alun trilogian. Tämä innostui siitä sekä Rossin ehdotuksesta värvätä Bullock pääosaan. Soderbergh välitti tiedon tuottaja Jerry Weintraubille, joka otti yhteyttä tähteen.

– Silloin ei vielä ollut edes käsikirjoitusta, mutta Jerryn iloinen energia ja into olivat tarttuvia, Bullock muistelee.

Valitettavasti legendaarinen tuottaja kuoli vuoden 2015 kesällä eikä koskaan ehtinyt nähdä elokuvaa valmiina.

Tavallisesti Ross kirjoittaa yksin, mutta hän ymmärsi elokuvan vaativan naisen ääntä ja otti yhteyttä Olivia Milchiin. Milch on suhteellisen uusi tulokas alalla, mutta esimerkiksi Netflix on ostanut hänen Dude-elokuvan joukosta ystävättäriä koulun päättymisen jälkeen.

– Hahmojen kevyt kanssakäyminen, ilmassa lentävä läppä, sellaista meilläkin oli näppäimistön äärellä, Milch kehuu.

 

Jotain vanhaa, jotain uutta

Ross ja Milch tähtäsivät siihen, että uutuudella olisi aikaisempien elokuvien tunnistettava dna, mutta samalla se olisi omillaan seisova teos. Selkein Ocean’s-perimä on tiimi, jonka jokainen jäsen tuo peliin oman erikoisosaamisensa.

– En vain valinnut näyttelijöitä yksittäisiin rooleihin. Kokosin bändiä, jonka jäsenten pitää kuulostaa mahtavalta yhdessä, Ross kuvailee.
Bullock seitsemän asesiskoa ovat Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna ja Helena Bonham Carter. Mahdollisuus työskennellä yhdessä olikin monelle syy suostua projektiin.

– Kun Gary ja Steven kertoivat porukasta, jota olivat kasaamassa, olin myyty. Nämä ovat mahtavia naisia ja oli mahtavaa näytellä heidän rinnallaan, Blanchett vahvistaa.

– Elokuvan tekeminen on on aina jaettu kokemus, mutta kun mukana on seitsemän muuta naista, on jo valmiiksi paljon yhteistä pohjaa, jolta ponnistaa. Se teki työstä vaivatonta ja hauskaa, Hathaway jatkaa.

Rossin mukaan yhteistyön henki vaikutti koko tuotantoon.

– Kuvauksissa saatoin välillä vain nojata taaksepäin katsomaan kuinka luova kemia virtasi.

– Jotkut käsikirjoittavat ohjaajat eivät pidä improvisoinnista, mutta Garylle meidän ehdotuksemme olivat tervetulleita, Hathaway todistaa.

– Hänellä oli kuitenkin kirjoittajan kokonaisnäkemys prosessista, Blanchett jatkaa. – Hän oli valmis muuttamaan asioita, mikä toi kuvauspaikalle vapautta ja ilmavuutta. Yhteistä tällä ja aikaisemmilla elokuvilla on, että kaikissa on yllätyksiä yllätyksien sisällä. Hän käytti sitä älykkäästi, ennakko-odotuksia väistellen.

Ocean’s 8 siirtää elokuvien toiminnan Las Vegasin kasinoista New Yorkiin ja yhteen kaupungin isoimmista tapahtumista: Metropolitanin taidemuseon The Met Gala -nimellä kulkeviin hyväntekeväisyyspippaloihin. Tekijät saivat luvan kuvata museon tiloissa ennennäkemättömät kymmenen päivää. Rossin mukaan oli valtava etu toimia aidossa ympäristössä studiolavasteiden sijaan.

Toinen oleellinen yhteistyökumppani oli jalokivitalo Cartier. Siellä luotiin elokuvan huikea kaulakoru, joka on jäljitelmä 1930-luvun klassikosta. Hathawaylle täydellisesti istuvan asusteen haluttiin tuntuvan aidolta, joukon suunnitelman arvoiselta aarteelta. Tosin, jos korussa olisi käytetty aitoja timantteja zirkoniumoksidikivien sijaan, sen arvo olisi ollut suurempi kuin koko elokuvan 70 miljoonan dollarin tuotantobudjetti.

 

Konnakaverukset

Debbie Oceanilla ei viiteen vuoteen ole ollut muuta kuin aikaa, ja hän on käyttänyt sen hyvin.

– Hän on hionut ja hionut suunnitelmaansa, ja vankilasta vapauduttuaan hän on valmis toteuttamaan sen, hahmoa näyttelevä Sandra Bullock kertoo. – Debbie on rikollisnero. Hän tunnistaa ihmisten kyvyt ja tietää miten koota paras mahdollinen kopla. Se on hänellä verissä, hän on syntynyt ja kasvanut konnaperheessä.

– Hän rakastaa rosvoamista, ja hän on hyvä siinä. Varastamisen jännitys ja kiinni jäämisen mahdollisuus kutkuttaa häntä. Tällä kertaa hän aikoo varastaa jotain hyvin julkisella paikalla, jossa on satoja ihmisiä ja lukuisia kameroita. Tavallisen ihmisen silmissä se näyttää siltä kuin hän haluaisi takaisin vankilaan, josta on juuri vapautunut. Miksi kukaan haluaisi sellaista?

Ross ja Milch ovat molemmat sitä mieltä, että Bullock oli täydellinen valinta rooliin.

– Sandy on luonnostaan cool, mutta ennen kaikkea hän on hyvä näyttelijä, jolla on valtavasti tietoutta ja kokemusta, Ross kehuu.

– Hänessä on itseluottamusta uhkuvaa läsnäoloa, Milch avaa. – Rooliin tarvitaan ihminen, josta näkee hänen pitävän langat käsissään.

Ensimmäisenä Debbie ottaa yhteyttä vanhaan rikostoveriinsa, joka on houkuteltava takaisin pahoille teille.

– Debbien on vakuutettava Lou siitä, että hänen suunnitelmansa on tarpeeksi hyvä, jotta tämän kannattaisi riskeerata elämä, jonka on rakentanut Debbien ollessa vankilassa, Bullock kuvailee.

– Debbie tarvitsee jonkun johon voi luottaa, ja hänellä on Loun kanssa pitkä historia. Lou on kuitenkin astunut kaidalle tielle, analysoi kanssarikollista näyttelevä Cate Blanchett.

– Tai ainakin kaidahkolle. Hän pyörittää yökerhoa, mikä tuottaa kohtuullisesti mutta ei ole järin jännittävää. Luulen että se on tärkein syy suostumiselle Debbien pyyntöön. Hänkin on kaivannut adrenaliinin virtausta, hän jatkaa.

Soderbergh ei usko, että olisi jotain mitä Blanchett ei pystyisi näyttelemään.

– Hän osaa mitä vain. Hän pystyy kertomaan yhdellä katseella enemmän kuin sivullisella dialogia, ja se sopii Loun hahmolle täydellisesti.

– Cate on ainutlaatuinen, Ross myötäilee. – Oli kiehtovaa seurata, miten hänen silmäänsä osui pieniä yksityiskohtia, ja pala palalta hän rakensi niistä kokonaisen hahmon.

 

Lisää tähtiloistoa

Koska tähtäimessä ei ole käteinen vaan Cartierin kartanon uumenissa säilytetty huikea timanttikaulakoru, on heidät suostuteltava kaivamaan se esiin. Se onnistuu vain tarjoamalla ripustuspaikaksi sen hetken ykköstähden kaulaa. Anne Hathaway näyttelee kyseistä Daphne Klugeria.

Hathaway kertoo kuulleensa elokuvasta tavallisesta poikkeavaa kautta.

– Olin ravintolassa ja hovimestari mainitsi Sandra Bullockin olevan tekemässä Ocean’s-elokuvaa naisporukalla. Ajattelin, että sehän kuulostaa parhaalta hommalta ikinä, ja sitten Gary soitti ja kertoi, että hänellä olisi minulle diivan rooli. Olemme jo pitkään halunneet tehdä töitä yhdessä, joten oli mahtavaa rakentaa hahmoa hänen kanssaan.

– Oli hauskaa eläytyä henkilöksi, joka elää hyvin tuntemassani maailmassa mutta joka toivottavasti ei ole lainkaan niin kuin minä. Daphne on villikko ja vähän pitelemätön. Samalla hän on paljon fiksumpi kuin ihmiset uskovatkaan, Hathaway kuvailee.

Jotta kääty päätyisi Daphnen kaulalle, Debbien ja Loun on värvättävä tunnettu muotisuunnittelija ja manipuloitava tähti valitsemaan tämä juhla-asunsa luojaksi. Se tuo näyttämölle Helena Bonham Carterin esittämän Rose Weilin. Oli aika, jolloin rikkaat ja kuuluisat tappelivat Rosen asuista, mutta ajat ovat muuttuneet.

– Rose on täydessä syöksykierteessä. Yritys on vararikossa ja hän on velkaa miljoonia. Hän tarvitsee rahaa epätoivoisesti, Debbie ja Lou tarvitsevat muotigurun, joten ehkä he voivat hyötyä toisistaan, Bonham Carter selittää.

Näyttelijätär kertoo tarttuneensa käsikirjoitukseen koska haluaa kokeilla uusia asioita.

– En ole koskaan tehnyt keikkaelokuvaa. Enkä ole ikinä ollut elokuvassa, jossa on kahdeksan naispääosaa, ja jo oli aikakin. Moinen virstanpylväs oli bonusta, mutta pääasiassa ajattelin, että tämä voisi olla hauskaa.

Bullockiin Bonham Carter ainakin teki vaikutuksen.

– Hän on kuningatar. En ole koskaan tavannut niin ainutlaatuista ja suloista ihmistä. Koskaan ei voinut tietää mihin suuntaan kohtaus lähtee. Käsikirjoituksessa luki jotain ja sitten… Helena antoi palaa. Meidän oli kaikkien oltava tarkkoina.

Bonham Carter esimerkiksi antoi Roselle irlantilaisen aksentin.

– Juonen kannalta sillä ei ollut mitään merkitystä. Ajattelin, että se tekisi hänestä vähän eteerisemmän. Ihan kuin tarvitsisin siinä apua, hän nauraa.

Yhdessä asiassa hän kuitenkin tarvitsi apua. Bonham Carter vietti päiviä puvustamossa opettelemassa neulan ja langan käyttöä.

– Vaikka Rose ei enää ole huipulla, hän on edelleen taidokas suunnittelija. Halusin näyttää siltä kuin osaisin tehdä puvun. Se on tämän alan hieno puoli, pääsen katsomaan maailmaa muiden silmin. Rosen vaatesuunnittelija oli minulle täysin uusi kokemus, näyttelijätär selittää.

 

Kopla täydentyy

Timantteja koskevaan huijaukseen tarvitaan jalokiviseppä, ja Debbie tietää juuri kehen ottaa yhteyttä. Mindy Kaling esittää äitinsä kanssa asuvaa Amitaa, joka on valmis kapinaan.

– Amita on tehnyt jotain hämärähommia Debbien kanssa, joten hän kuvittelee, että kyseessä on taas pikkujuttu. Se osoittautuukin joksikin paljon isommaksi, ja Amita palaa halusta olla tuhma, Kaling kuvailee hahmoaan.

Monissa tv-sarjoissa esiintynyt ja omaa show’ta pyörittävä Kaling oli iloinen pääsystä elokuvaan, jonka tekijä on kirjoittanut tai ohjannut hänen suosikkielokuviaan kuten Big, Dave ja Seabiscuit – amerikkalainen legenda.

– Minusta on hienoa, että hän on käsikirjoittaja-ohjaaja, sillä olen itsekin moniväliviivainen tekijä, Kaling vitsailee.

Timanttien muuttaminen rahaksi vaatii omanlaisensa ammattilaisen, joten Debbie matkaa lähiömaailmaan tapaamaan vielä yhtä entistä tuttua. Tammy tosin on vaihtanut mustan pörssin tavarataloon. Hän on tyypillinen amerikkalaisvaimo ja -äiti… kunhan ei vilkaise hänen varastetun tavaran täyttämään autotalliinsa.

– Tammy on pääasiassa, mutta ei kokonaan, vetäytynyt alalta, kun vanha ystävä lupaa suurinta keikkaa ikinä. Luulen, että Tammya viehättää ajatus äidin salaisesta elämästä. Plus hän tekee mitä vain päästäkseen välillä pois kotoa, arvelee rooliin valittu Sarah Paulson.

 

Ross toteaa, että Paulsonin takia aikataulu oli välillä vaarassa.

– Jokainen otto oli erilainen. Hänellä on niin mahtava mielikuvitus ja hän keksii aina uutta, ja jos ei ole varovainen, siinä voi mennä koko päivä. Apulaisohjaajani mulkoili minua välillä viestittäen: ”Tiedän, että sinulla on hauskaa Sarahin kanssa, mutta nyt on aika siirtyä eteenpäin”, ohjaaja nauraa.

Koplan kaksi viimeistä jäsentä löytyvät Loun kautta. Supertähti Rihanna liittyy joukkoon rastatukkaisena hakkerinerona. Nine Ball -nimellä kulkevaa tietokonevelhoa tarvitaan ohittamaan

Metropolitanin viimeistä huutoa olevat turvajärjestelmät.

– Tapasin Rihannan Ruotsissa erään konsertin jälkeen ja keskustelimme hahmon mahdollisuuksista ja alkuperästä, Ross muistelee. – Hän valaisi koko kuvauspaikan ystävällisyydellään ja innollaan.

Lou vie Debbien myös Queensiin tutustuaan katuhuijari Constanceen. Nora Lum alias Awkwafina esittää Constancea, jonka kädet ovat silmää nopeammat. Hän oli käsikirjoittaja Olivia Milchin vanha tuttu, sillä hän näyttli Milchin esikoisohjauksessa Dude. Milch näytti elokuvansa Rossille, joka tiesi heti haluavansa Awkwafinan Ocean’s 8 -keikalle.

– Constance asuu lähellä seutua, jolla itse kasvoin. Siksi samastun hahmoon, hän on kuin minä. Korttihuijauksia ja taskuvarkauksia lukuunottamatta, kertoo Awkwafina, joka opetteli sorminäppäryyttä vaativia taikatemppuja roolia varten.

Viimeinen sana miehille

Elokuvan kahdeksan naisen armoilla on pari miestäkin. Richard Armitagen esittämästä galleriakuraattori Claude Beckeristä tulee tahtomattaan pelinappula.

– Debbiellä ja Claudella on yhteistä menneisyyttä. Menneisyyttä, joka ei päättynyt hyvin. Kun Debbie ilmestyy galleriaan, hän iskee miehestä edelleen ilmat pihalle. Kuin leka, Armitage avaa hahmoaan.

James Corden näyttelee vakuutustutkija John Frazieria, jolle Oceanin nimi on liiankin tuttu.

– Studiolta soitettiin ja kerrottiin, että tekeillä on tällainen elokuva, mutta he tarvitsisivat siihen jonkun oikean, ison tähden, Corden vitsailee.

– Ei vaan, fanitan Ocean’s-leffoja. Kun tajusin kuka on ohjaaja, olin heti mukana. Minulle riitti, että sain olla kiertoradalla näiden ihailemieni näyttelijättärien vetovoimassa.

– Koko Oceanin perhe on piikki Frazierin lihassa, Corden kertoo. – Hän tietää korun olleen tähtäimessä tilaisuudessa, jossa Debbie oli läsnä ja laskee heti yhteen yksi plus yksi. Mutta eri asia on mikä on oikea lopputulos. Hän ei ole poliisi, rikos sinänsä ei kiinnosta häntä. Hän ei vain halua yhtiönsä joutuvan pulittamaan mitään.

– Meitä oli kahdeksan ja olimme kaikki omanlaisiamme. Mutta eroavaisuutemme eivät olleet ongelma, koska meillä oli yhteinen määränpää, jota varten tuimme toinen toistamme, Bullock julistaa.

– Ottojen välillä kuvauspaikalla kävi kaverillinen puheensorina, Blanchett vahvistaa. – Toivottavasti tunnelma välittyy valkokankaaltakin.

Ocean’s 8 on yhdistelmä eri asioita. Se on hauska mutta ei varsinaisesti komedia. Se on keikkakuvaus mutta ei draama. Se on leikkisä, iloinen ja ennen kaikkea tyylikäs. Uskon, että yleisö viihtyy sen parissa, Ross lupaa lopuksi.

Haastattelut ja kuvat: Warner Bros.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa