Ohjaajalegenda paljasti nuoren naisnäyttelijän joutuneen kuuluisaan raiskauskohtaukseen vasten tahtoaan – Hollywood raivoissaan

Italialaisohjaaja Bernardo Bertolucci kuuluu sukupolvensa kiitellyimpiin elokuvantekijöihin. Hänet muistetaan mm. elokuvista 1900, The Dreamers, Viimeinen keisari, sekä jo aikanansa kohua nostattaneesta eroottisesta draamasta Viimeinen tango Pariisissa (1972).

Jo vuosia on puhuttu kohtauksesta, jossa Marlon Brandon näyttelemä Paul raiskaa Maria Schneiderin näyttelemän nuoren Jeannen, käyttäen voita liukasteena. Brando oli silloin 48-vuotias ja Schneider vasta 19. Ennen kuolemaansa vuonna 2011, Schneider puhui paljon traumaattisista kuvauksista ja kyseisestä kohtauksesta, jossa hän tunsi joutuneensa ”hieman raiskatuksi, sekä Marlonin että Bertoluccin toimesta.”

Nyt Elle on jakanut sivuillaan haastattelun, jossa ohjaaja myöntää suunnitelleensa kohtauksen salassa Brandon kanssa. ”Voikohtaus oli idea, jonka sain Marlonin kanssa kuvauspäivän aamuna. Halusin hänen [Schneiderin] reagoivan nöyryytetysti. Luulen, että hän vihasi minua ja Marlonia koska emme kertoneet hänelle.”

Bertolucci myönsi, että hänestä tuntuu osin hirveältä, kuinka hän kohteli Schneideria, mutta ei kadu päätöstään. ”Halusin hänen reaktionsa tyttönä, en näyttelijättärenä.” Hän jatkoi, että halusi Marian tuntevan raivoa ja nöyryytystä, eikä pelkästään näyttelevän sitä. ”Hän vihasi minua koko loppuelämänsä.”

Hollywood on reagoinut uutiseen odotetun vahvasti. Chris Evans tviittasi, ettei ”koskaan katso elokuvaa, Bertoluccia tai Brandoa samalla tavalla. Tämä on kuvottavuuden yläpuolella.” Jessica Chastain tviittasi: ”Kaikki ihmiset jotka rakastavat tätä elokuvaa – katsotte kun 48-vuotias raiskaa 19-vuotiaan. Ohjaaja suunnitteli hyökkäyksen.”

Vaikka kohtauksessa ei harrastettu oikeasti seksiä, moni kokee sen rikkoneen nuoren naisen henkilökohtaista tilaa raskaalla tavalla. On myös epäselvää mihin Brando pyyhki kohtauksessa käytetyn voin. Schneider kertoi haastattelussa, että Brando ei pyytänyt edes anteeksi kohtauksen jälkeen. ”Se on vain elokuvaa”, Brandon kerrotaan sanoneen.

Katso Bertoluccin haastattelu alta.

YouTube video

Kuva elokuvasta Viimeinen tango Pariisissa

Aiheeseen liittyvät jutut