Oletko lähdössä Roomaan? Älä missaa tätä leffafanin unelmanähtävyyttä

Rooma on upea lomakohde, joka tarjoaa monenlaista jännittävää nähtävää elokuvan historiasta kiinnostuneille. Fellinin La dolce vita -elokuvasta tuttu Trevin suihkulähde, jossa Anita Ekberg kahlasi, lukuisissa elokuvissa nähty Colosseum ja monet muut historialliset nähtävyydet kuuluvat Rooman-kävijöiden vakiokohteisiin. Turistien suosimien nähtävyyksien lisäksi Roomaan on rakennettu myös kokonainen elokuvastudio, joka on avoinna vierailijoille.

Cinecittà-elokuvastudiolla on filmattu lukuisia elokuvatuotantoja, ja se on ollut suosittu myös suurten Hollywood-tuotantojen kuvauspaikkana.

Cinecittà sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Rooman keskustasta, ja sinne pääse kätevästi metrolla. Metroaseman nimikin on Cinecittà, ja studion portit sijaitsevat aivan uloskäynnin tuntumassa. Studio on auki yleisölle joka päivä paitsi tiistaisin.

Jos olet menossa Cinecittà-studiolle, niin älä sekoita paikkaa samannimiseen huvipuistoon. Cinecittà World on vuonna 2014 avattu elokuva-aiheinen huvipuisto vuoristoratoineen. Sekin tarjoaa monenlaista hupia, mutta se on aivan toisenlainen nähtävyys, joka sijaitsee toisella puolella kaupunkia.
Cinecitta_579
Jos ei osaa italiaa, niin ennen studiolle lähtöä kannattaa tarkistaa, milloin on tarjolla englanninkielinen opastuskierros. Yleensä niitä on yksi aamupäivällä ja yksi iltapäivällä. Studioalueelle pääsee nimittäin vain ostamalla lipun opastettuun kierrokseen. Sen hinta oli vuoden 2016 keväällä 20 euroa, ja metrolippua näyttämällä saa kahden euron alennuksen.

Opastusta ja ennen varsinaiselle studioalueelle pääsyä odotellessa voi tutustua laajaan puistoalueeseen. Sielläkin on kiinnostavaa nähtävää, kuten vaikka valtava pään muotoinen lavasteen osa Fellinin Casanovasta. Fellini kuului Cinecittà-studion vakiokäyttäjiin, ja hänelle on omistettu yksi kokonainen rakennus.

Opaskierroksella pääsee näkemään sekä laajoja sisähalleja että ulos rakennettuja pysyviä rakennelmia. Alueelle on rakennettu kokonainen antiikin Rooma, jota on käytetty Rooma-sarjan kuvauksissa. Toinen valtava lavastekokonaisuus esittää Jeesuksen ajan Jerusalemia, ja se tehtiin Young Messiah -nimistä elokuvaa varten.
Cinecitta_546
Martin Scorsesen Gangs of New York sijoittuu nimensä mukaisesti New Yorkiin, mutta sen kuvauksia varten Cinecittà-studiolle rakennettiin komeita kaupunkinäkymiä, joista osa on edelleen pystyssä.

Alueella saa kuvata omalla kameralla melko vapaasti, ja opas varoittaa etukäteen, jos jotain tiettyä paikkaa ei saa kuvata. Opas kertoo myös studion pitkästä historiasta. Studion perusti Benito Mussolini vuonna 1937, ja sen alkuperäisenä tarkoituksena oli paitsi edistää Italian filmiteollisuutta myös tuottaa fasistista propagandaa.

Toisen maailmansodan jälkeen Hollywoodin elokuvayhtiöt kiinnostuivat studiosta, ja se on on osoittaunut hyväksi kuvauspaikaksi etenkin historiallisia elokuvia varten. Alueella on kuvattu kohtauksia sekä vuoden 1959 Ben Huriin että vuonna 2016 ilmestyvään uudelleenfilmatisointiin.

Opastettu kierros kestää tunnin verran, ja sen jälkeen voi vielä tutustua erilaisiin pysyviin tai vaihtuviin näyttelyihin ja kurkistaa vaikkapa U-571-sotaelokuvan sukellusveneen sisätiloihin. Tutustumiskierroksen jälkeen voi ostaa matkamuistoja myymälästä tai juoda cappuccinot kahvilan terassilla.

Linkki: Cinecittà-studion kotisivut

Cinecitta_577

Aiheeseen liittyvät jutut