Oletko nähnyt karmaisevimman mahdollisen suomalaisen elokuvan? Nähtävillä Yle Areenassa

Kertomus mielenterveysongelmista kärsivästä äidistä, joka hukuttaa omat lapsensa kaivoon, oli monelle traumatisoiva elokuvakokemus.

2.7.2024 19:00

Pekka Lehdon ohjaama Kaivo (1992) on lisätty jälleen katsottavaksi Yle Areenaan.

Kertomus mielenterveysongelmista kärsivästä äidistä, joka hukuttaa omat lapsensa kaivoon, oli monelle traumatisoiva elokuvakokemus 1990-luvun alussa.

Vielä karmivampaa on, että elokuva perustuu tositapahtumiin. Pornaisissa sijaitsevalla maatilalla asuva äiti todella kantoi kolme nukkuvaa lastaan kaivoon vuonna 1985. Lasten lisäksi kuoli myös isoäiti, oman käden kautta.

Oikeudessa nainen katsottiin syyntakeettomaksi ja hänet päästettiin avohoitoon kotitilalleen vain päivien päästä. Hoitolaitoksesta hänet kävi hakemassa lasten isä.

Teemansa lisäksi Kaivo herätti aikanaan keskustelua myös elokuvallisten ansioidensa vuoksi.

Kyseessä oli aikansa yksi kalleimmista elokuvista Suomessa. Useimpien kriitikoiden mukaan rahalle saatiin kuitenkin kehnonlaista vastinetta. Vaikka Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Mikael Fränti haki vertailukohtaa jopa neuvostoliittolaiseen kulttiohjaaja Andrei Tarkovskiin, kokonaisuutena elokuva sai tyrmäyksen.

”Ärsyttää, kun jokaisessa otoksessa näkyy tekijöiden vimmainen halu tehdä maailman parasta ja kalleinta pohjoismaista elokuvaa, vaikka rahkeet eivät riitä ja psykologinen motivointi on jäänyt puolitiehen”, Fränti kirjoitti 3.12.1994.

Tästä huolimatta Merja Larivaara voitti Anna-Maija Laakson roolistaan Jussi-palkinnon.

Katso Kaivo Yle Areenasta.

Lisää luettavaa