Onko Iron Sky kaiken hypetyksen arvoinen? Episodi katsoi leffan ennakkoon

17.2.2012 11:55

Kotimaisin voimin tuotettu natsiparodia Iron Sky on saanut valtavan ennakkokohun mediassa. Berliinin elokuvajuhlilla Iron Sky sai ihmiset jonottamaan lippuja, ja leffan traileri on kerännyt netissä miljoonia katsojia. Elokuvasta järjestettiin tänään lehdistönäytös, jossa oli tietysti Episodin toimittajia paikalla.

Kuten trailerin perusteellakin voi todeta, Iron Sky näyttää visuaalisesti loisteliaalta.

– Valitettavasti komea kuvamaailma ja digitaaliset efektit tuntuvatkin jäävän elokuvan parhaaksi anniksi, kertoo Episodin toimituspäällikkö Jussi Huhtala.
– Parodiana Iron Sky ei ole niin hauska kuin toivoisi.
– Parhaat vitsit ovat visuaalisia silmäniskuja Kubrickin Tohtori Outolemmelle ja vaikkapa Hitler-leffalle Perikato, jonka netissä pyörineen kohtauksen toisinto nähdään Iron Skyssä. Varsinainen dialogi ja henkilöhahmot eivät sen sijaan naurata kuin väläyksittäin, Huhtala kommentoi.

Episodin ulkoasusta vastaavan Jesse Huusarin mielestä Iron Sky on mielenkiintoinen uusi askel Suomen elokuvateollisuudessa.
– Kaikesta visuaalisesta kuorrutuksesta huolimatta itse sisältö ei riittänyt kantamaan näin koreaa juhla-asua yllään, kommentoi Huusari.

Episodin pitkäaikainen avustaja Hannu Liekso kommentoi, että elokuva on on visuaalisesti hienosti toteutettu, ja ohjaaja Timo Vuorensola kuljettaa tarinaa hyvin, mutta hänen mielestään käsikirjoitus ei oikein toimi.
– Vitsit jäävät puujalkatasolle, tarina ei oikein pysy kasassa ja viittaukset elokuviin ja ajan ilmiöihin ovat kankeita, Liekso kritisoi.

Nuoremman polven arvostelija Jani Svensk on positiivisempi:
– Lapsen viattomuudella tehty uuden sukupolven Star Wars saa George Lucasin uusimmat tuotokset häpeään. Uskon teiniyleisön leimautuvan elokuvaan ja pitävän sitä mittapuuna kuin Star Warsia tai Jurassic Parkia aikoinaan.
– Komedia tosin menee nuorilta täysin ohi, Svensk lisää.

Toinen nuori elokuva-arvostelija Mikael Helenius on taas sitä mieltä että Iron Sky heiluttelee käsiään suuresti ja väittää olevansa älykäs ja merkityksillä ladattu tarina.
– Ylipaisunut vitsi, mutta sellaisena kuitenkin vaiheittain nautittavaa hölmöilyä.

Episodin harjoittelijana toimiva Jari Setälä edustaa myös nuorta katsojapolvea. Hänen mielestään Iron Sky on visuaalisesti herkullinen leffa, joka suurimman osan ajasta pitää hyvin yllä viihdyttävyystasoa. Hänen mukaansa elokuva sortuu kuitenkin etenkin poliittisen satiirin ja parodian yrityksessään paikoin liialliseen yliyrittämiseen:
– Sarah Palin ei ole enää kovinkaan ajankohtainen irvailun kohde. Leffa yrittää olla omissa puitteissaan vähän turhan fiksu. Koko leffa olisi ehkä saanut olla rohkeasti vieläkin kreisimpi ja ”Natsit Kuussa” -konseptista olisi voinut repiä enemmän irti. Kaiken kaikkiaan kuitenkin komean näköinen leffa.

Positiivisin kommentti tulee lehden kokeneempaan arvostelijakaartiin kuuluvalta Niina Holmilta:
– Nokkela ja komeasti toteutettu tieteiskomedia, jonka poliittinen epäkorrektius lämmittää.

Episodin varsinainen arvio tulee lähempänä ensi-iltaa, joka on 4. huhtikuuta.

Lisää luettavaa