Onko tämä mies kaikkien aikojen supersankari?

Deadpool ei todellakaan ole Ryan Reynoldsin ensimmäinen sarjakuvaleffa. Moni tietysti muistaa onnettoman DC:n Green Lantern -viritelmän, mutta Reynoldsin flirttailu sarjishahmojen ja supersankareiden kanssa on yllättävänkin pitkään jatkunut trendi.

Ensimmäinen Marvel-sarjakuvaan perustuva elokuva, jossa Ryan Reynolds esiintyy – ja yleensä hänen ensimmäinen sarjakuvaelokuvansa – nähtiin jo yli kymmenen vuotta sitten. Vampyyrinmetsästäjä Blade nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1973 Marvelin The Tomb of Dracula -lehden numerossa. Hänestä tuli suosittu hahmo ja esiinnyttyään erinäisissä muissakin sarjakuvissa, mutta omaa nimeään kantavan lehden hän sai vasta 1990-luvulla.

Jo varhain Blade oli tavannut Hannibal Kingin, vampyrismista parantuneen paranormaalin etsivän. Umpityperässä Blade: Trinity -elokuvassa Reynolds on vuoden 1998 Bladessa mainitun retroviruksen parantama entinen vampyyri, joka tulee Wesley Snipesin esittämän nimihahmon apuun, vaikka ei tee jäyhään Bladeen vaikutusta hölmöillä vitseillään.

Vuonna 2009 ilmestyi Marvelin X-Men-supersankariryhmän suosituimman jäsenen tarinan kertova X-Men Origins: Wolverine. Lupaavan alun jälkeen se sekosi askeleissaan ja tuntui tuhoavan monta suosittua Marvel-hahmoa, joille oli ennakoitu omiakin elokuvia, joko käsittelemällä näitä väärin ja/tai tappamalla heidät. Kummankin kohtalon koki muutenkin sekavasta menneisyydestä ja supervoimapaketista kärsivä palkkamurhaaja Wade Wilson alias Deadpool. Dvd-julkaisun krediittien jälkeisessä kohtauksessa hänen kuitenkin paljastettiin elävän. Pian vahvistettiin hahmoa näytelleen Ryan Reynoldsin toistavan roolinsa Deadpoolin omassa elokuvassa.

Reynoldsin oudoin supersankarirooli nähdään vuoden 2009 Paper Man -draamassa. Hän näyttelee Captain Excellentiä, joka elää vain Richard Dunnin mielikuvituksessa. Dunn turvautuu mielikuvitusystävänsä apuun vielä aikuisenakin, Jeff Danielsin esittämänä uransa ja elämänsä kanssa kamppailevana kirjailijana.

Vuonna 2011 Reynolds tarttui DC-kustantamon hahmoon, kun hänet nähtiin salaperäisistä sormuksista voimansa saavien galaktisen Green Lantern -sankareiden ensimmäisenä maapallolta värvättynä jäsenenä. Pahasti muoviselta cgi:ltä haiskahtava, heikosti kirjoitettu Green Lantern ei saanut innostunutta vastaanottoa, vaikka sinänsä Reynoldsin suorituksessa ei vikaa olekaan.

Heikon vastaanoton saaneiden sarjakuvaelokuvien putki jatkui, kun Reynolds esitti tuonpuoleiseen siirtyviä sieluja metsästäväksi kummitusetsiväksi värvättävää poliisia Rest in Peace Department -sarjakuvaan perustuvassa toimintakomediassa R.I.P.D. Ottaen huomioon Reynolsin sarjakuvafilmatisointien laadun ei ole ihme, että monet ovat olleet huolissaan suositun Deadpoolin omasta elokuvasta. Elokuvasta tähän asti nähty materiaali on kuitenkin onnistunut helpottamaan pelkoja.

Ryan Reynolds on myös toiminut vuoden 2010 dokumentissa Secret Origin: The Story of DC Comics, joka kertoo DC-kustantamon historiasta.

Jouni Vikman

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut