Onko tämä omituisinta tosi-tv:tä ikinä?

Hän väittää olevansa Nathan Fielder, mikä saattaa olla totta, mutta kaikki muu saattaa olla illuusiota.

31.10.2022 11:30

Ei haihäkkiä, ei leijonan luolaa. Mutta tosielämässä on monia muita paikkoja, joissa voi tuntea olevansa pulassa. Vähäeleinen ja -ilmeinen Nathan Fielder haluaa tarjota ohjelmasarjassaan tavallisille ihmisille tilaisuuden harjoitella etukäteen jopa koko elämään vaikuttavia tilanteita.

The Rehearsal esittelee Fielderin ratkaisumallin aloitusjaksonsa aikana. Fielder on kuuluttanut autettavia verkossa. Yksi heistä on Kor, innokas pubivisailija. Valheen taakka piinaa miestä, sillä hän pelkää menettävänsä tuttavansa puhumalla näille totta. Fielder auttaa. Hän rekonstruoi Korin suosikkipubin isoon varastohalliin ja palkkaa sinne näyttelijöitä harjoittelemaan totuuden hetkeä Korin kanssa. Harjoituksen jälkeen seuraa aito tilanne aidossa ympäristössä. Onnistuuko Kor? Haittaako, että Fielder ja kamerat seuraavat tapahtumia kuin vieraat eläintarhan asukkaita?

Kanadalainen Fielder on koomikko, kirjoittaja ja ohjaaja, jolla on tiettävästi tutkinto liiketoiminnan alalta. Aiemmassa ohjelmasarjassaan hän kehitteli epätavallisia bisnesratkaisuja. Hän vaikuttaa sosiaalisesti kömpelöltä numeronikkarilta, mutta The Rehearsalin kuuden jakson aikana katsoja joutuu kysymään useasti itseltään, onko mikään sarjassa lopulta totta – edes Fielder? Koomikkona hän on hieman kuin uuden ajan Andy Kaufman (1940 – 1984), todellisuuden ja kuvitelman rajoja hämmentävä kummajainen, jolle mikään ei ole pyhää.

The Rehearsalin toistaiseksi isoimmassa kokeilussa tavataan äidiksi haluava nainen, Angela. Harjoittelu on maatilalla, jossa vaihtuvat lapsinäyttelijät eläytyvät naisen pojaksi. Isäksi löytyy kyseenalainen hampuusi ja elämää suuremman mokan sattuessa voidaan mikä tahansa vaihe lapsen kasvatuksessa rakentaa uudelleen. Tässähän vain harjoitellaan. Mutta harjoittelijoiden tunteet ja tarpeet alkavat sotkea palettia. Repiikö vihainen Angela Fielderiltä silmät päästä? Alkaako 6-vuotias lapsinäyttelijä uskoa leikki-isäänsä oikeaksi? Mitä tekee hampuusi?

Fielder uppoaa itsekin kokeeseensa. Vähän kuin elokuvassa Viime vuonna Marienbadissa (L’année dernière à Marienbad) samaan palataan uudestaan ja uudestaan. Välillä edetään surrealistisiin mittasuhteisiin harjoittelemalla harjoituksen harjoittelemista. Etiikkaan ja moraaliin liittyvät kysymykset roikkuvat ilmassa. Samalla kun Fielder kertoo asiallisesti sarjan tekemiseen liittyvistä sopimuksista, kuvissa alkaa tapahtua asioita, joita sopimuksissa ei ehkä ole huomioitu.

Ohjelmaan on selvästi upotettu iso tukku rahaa. Sillä esim. kyetään luomaan talvi kesän keskelle ja tarjotaan viinaa avustajille. Tosi-tv:n omituisimpaan ääreen asettuva The Rehearsal saa myös toisen tuotantokauden.

 

The Rehearsalin ensimmäinen kausi on katsottavissa HBO Maxilla.

Lisää luettavaa