Onko tämä Suomen Schindlerin lista? Kotimainen uutuuselokuva kertoo juutalaispakolaisten auttajasta

Tulossa ensi vuonna.

22.9.2023 12:30

Ville Virtanen näyttelee pääroolin Klaus Härön uudessa elokuvassa Ei koskaan yksin.

Elokuva kertoo Suomesta Saksaan luovutetun kahdeksan juutalaispakolaisen auttajan, Abraham Stillerin tarinan. Fiktiivinen elokuva on Klaus Härön ja Jimmy Karlssonin käsikirjoittama, ja se perustuu Rony Smolarin kirjoittamaan elämäkertaan Setä Stiller.

Elokuvaa kuvataan paraikaa Virossa, minkä lisäksi sitä kuvataan lokakuussa Suomessa. Sen tuottaa Matila Röhr Productionsin Ilkka Matila ja levittää Nordisk Film.

Ei koskaan yksin on kuuden maan mittava yhteistuotanto, jossa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi, Tanska, Viro, Itävalta ja Saksa.

Ville Virtasen näyttelemän Abraham Stillerin puolisoa Vera Stilleriä näyttelee Nina Hukkinen. Muissa merkittävissä rooleissa Georg ja Janka Kollmanina nähdään itävaltalaiset Rony Herman ja Naemi Latzer.

Valpon päällikkö Arno Anthonin roolin näyttelee Kari Hietalahti ja luutnantti Kauhasen Peter Kanerva. Hannu-Pekka Björkman näyttelee puolestaan pääministeri Väinö Tannerin roolin ja Carl-Kristian Rundman sisäministeri Horellia. Satu-Tuuli Karhu on journalisti ja Tomi Salmela on suomalainen poliisi Ryynänen. Virolainen tähti Rain Tolk nähdään Heinrich Huppertina ja virolainen Hubert Tolk hänen poikanaan Kurt Huppertina.

Ohjaaja Klaus Härö kommentoi elokuvan näyttelijävalintoja, joita on tehty Suomen lisäksi Itävallassa ja Virossa:

”Ei ole mikään salaisuus, että Ville Virtanen oli mielessäni pitkään tähän rooliin. On hienoa, että pääsen tekemään työtä pitkästä aikaa suomalaisten näyttelijöiden kanssa ja olen myös iloinen siitä, että kaikki toivomani näyttelijät ovat lähteneet tähän mukaan. Kokeneiden suomalaisten näyttelijöiden rinnalla elokuvassa on mukana tuoreita itävaltaisia näyttelijöitä. Näyttelijöiden lämmin palaute on tuonut rohkaisua siihen pieneen jännitykseen, mitä tämä historiallinen suuri aihe minulle toi.”

Tuottaja Ilkka Matila kommentoi puolestaan elokuvaa seuraavasti:

”Olen iloinen tuottaessani jälleen elokuvaa, joka kertoo vaietun tarinan kansakuntamme historiasta ja sen omantunnon kysymyksistä. Tarinan tunteminen auttaa ymmärtämään tämän päivän Suomea, ja se muistuttaa, ettemme ole yksin tässä maailmassa.”

Ensi-iltaan elokuva tulee syksyllä 2024.

Lisää luettavaa