Orson Wellesin kadonnut, jopa yllättävä käsikirjoitus löytyi

17.1.2016 18:10

Elokuva -ja kirjailijalegendat Orson Welles ja Ernest Hemingway olivat ystäviä. Tai kuten Welles eläessään kertoi, ystävyys oli ”monimutkaista”, jopa hieman kilpailuhenkistä, kertoo The Guardian.

Vuonna 1973 Oja Kodarin kanssa käsikirjoitettu Crazy Weather jakaa Wellesin ja Hemingwayn yhteisen intohimon: Espanjan. Käsikirjoituksessa Jim Foster matkustaa espanjalaisen vaimonsa kanssa härkätaisteluun, kunnes nimetön nuorukainen härnää Fosteria naisvihasta, flirttailee tämän vaimon kanssa ja myöhemmin sabotoi heidän autonsa renkaat. Kyseessä on siis väkevä kolmiodraama.

Käsikirjoituksen löytäneen tutkijan mukaan tekstistä näkee Wellesin kritiikin Hemingwayta kohtaan. Härkätaistelut, joka oli aiemmin molempien herrojen intohimo, alkoi myöhemmin inhottaa Wellesiä: ”Olen nähnyt tarpeeksi niiden eläinten kuolemaa”, hän kertoi. Amerikkalaiset turistit vierailivat paljon Hemingwayn jalanjäljissä Espanjassa, käyden esimerkiksi härkätaisteluissa. Tämä oli Wellesistä hyvin pinnallista.

Myös Hemingwayta on myöhemmin syytetty naisvihasta. Nobel-kirjailija myös metsästi paljon. Habitukseltaan hän oli hyvin macho, miehinen mies, minkä Welles koki jopa inhottavana.

Kuva elokuvasta V niinkuin väärennös

(Episodi/JR)

 

Lisää luettavaa