Ensimmäiset Oscar-veikkaukset ovat tässä – Ratkaiseeko Angelina Jolien sankaridraama pelin?

Oscar-gaalaan on aikaa viisi kuukautta. Ehdokaspaletti alkaa hahmottua sen verran selkeänä, että uskallamme jo tehdä ensimmäiset ennusteemme.

Kulisseissa tuotantoyhtiöt lobbaavat tuotoksiaan palkintopalleille ympäri vuoden. Näyttävin spekulaatiomylly käynnistyy syksyn alussa, kun suuri osa mahdollisista ehdokkaista on saanut ensimmäisen vastaanottonsa palkintokauden avausfestivaaleilla Torontossa ja juuri nyt New Yorkissa.

New Yorkin filmifestivaali ei ole tuonut yllätyksiä: tapahtuman avannutta Gone Girliä pidettiin jo viime Oscareiden aikaan todennäköisenä ehdokkaana, ja sen asema näyttää yhä vahvalta.

Toronton festivaalilla syyskuun alussa taas tärkeä Oscar-pakka meni uusiksi, kun Julianne Moore kurvasi naispääosasuosikiksi.

Toistaiseksi veikkaukset ovat valistunutta hakuammuntaa. Esimerkiksi Tim Burtonin ja Angelina Jolien uutuuselokuvat uhkuvat lupausta, mutta kukaan ei ole vielä nähnyt niitä.

Arvaukset painottuvat tässä vaiheessa jo julkaistuihin elokuviin. Todennäköisesti loppuvuoden ensi-illoista ponnistaa ainakin näyttelijäsarjoihin yllätysnimiä.

Ehdokkaiksi uumoillut mutta vielä julkaisemattomat elokuvat voivat lunastaa tai ylittää odotukset, kuten Martin Scorsesen The Wolf of Wall Street viime vuonna.

Toisaalta niille voi käydä köpelösti, kuten The Counselorille vuosi sitten. Paperilla Ridley Scottin elokuva näytti varmalta täkyltä ainakin näyttelijäehdokkuuksille. Lopulta Cameron Diaz, Javier Bardem ja Penelope Cruz jäivät nuolemaan näppejään, kun kriitikot kivittivät teoksen kuoliaaksi.

Tänä vuonna yksi tuotanto ylitse muiden näyttää paperilla täysosumalta: Unbroken kertoo olympiajuoksija-sotalentäjä Louis Zamperinista, joka selvisi toisen maailmansodan aikana sotavankeudesta.

Tuotoksen jokainen huokonen tihkuu Oscar-potentiaalia. Käsikirjoituksen takana ovat palkinnot jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian ikisuosikit Joel ja Ethan Coen, ja ohjaaja Jolie on yksi viihdemaailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Unbroken saa ensi-iltansa strategisesti jouluna, ja se kertoo tosielämän sankarin selviytymistarinan. Sellaisia henkeä nostattavia mahtinarratiiveja palkintoakatemia rakastaa.

Paras elokuva

Voittaja: Unbroken

Muut ehdokkaat:
Boyhood
Birdman
Foxcatcher
The Imitation Game
Gone Girl
Fury
Interstellar
Big Eyes

Boyhood on vuoden tärkein elokuva: se tuulettaa filmikerronnan lainalaisuuksia ja ottaa riskejä. Elokuva-akatemia palkitsee kuitenkin perinteistä kerrontaa edustavan selviytymistarinan.

Ohjaus

Voittaja:
Richard Linklater, Boyhood

Muut ehdokkaat:
Angelina Jolie, Unbroken
David Fincher, Gone Girl
Alejandro González Iñárritu, Birdman
Christopher Nolan, Interstellar

Ohjaaja-Oscar menee useimmiten samaan osoitteeseen kuin parhaan elokuvan palkinto, mutta tämä ei ole itsestään selvää. Linklateria voi olla vaikeaa sivuuttaa, sillä Boyhood on ennen kaikkea ohjaustyön riemuvoitto, 12 vuoden tinkimättömän visioinnin tulos.

Miespääosa

Voittaja:
Michael Keaton, Birdman

Muut ehdokkaat:
Steve Carell, Foxcatcher
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Eddie Redmayne, The Theory of Everything
Timothy Spall, Mr. Turner

Miespääosissa on ruuhkaksi asti Oscar-raatia tyypillisesti houkuttavaa ainesta: hömppätähden muodonmuutos vakavaksi näyttelijäksi (Carell), arvostetun luonnenäyttelijän tulkinta tosielämän henkilöstä (Cumberbatch), Hollywoodin kiiltokuvapojan muuntautuminen kuuluisuudeksi (Redmayne Stephen Hawkingina) ja parin veteraanin comebackit (Keaton ja Spall).

Myös Bill Murray (St. Vincent) ja Jake Gyllenhaal (Nightcrawler) kärkkyvät jonossa, ja Brad Pitt (Fury) sekä Joaquin Phoenix (Inherent Vice) saattavat rynniä ohi.

Naispääosa

Voittaja:
Julianne Moore, Still Alice

Muut ehdokkaat:
Reese Witherspoon, Wild
Jessica Chastain, A Most Violent Year
Rosamund Pike, Gone Girl
Amy Adams, Big Eyes

Naisten pääosasarja oli viime vuonna kovatasoinen, mutta tänä vuonna sitä rasittaa toistaiseksi niukkuus. Nyt on Mooren vuoro: hän on Hollywoodin jättiläinen, jolla on takanaan neljä Oscar-ehdokkuutta, ja hänen suorituksensa Alzheimerin tautia potevana psykologina on saanut ylistävän vastaanoton.

Miessivuosa

Voittaja:
Edward Norton, Birdman

Muut ehdokkaat:
J.K. Simmons, Whiplash
Ethan Hawke, Boyhood
Mark Ruffalo, Foxcatcher
Josh Brolin, Inherent Vice

Kilpailu miessivuosasta näyttää pysähtyneen paikoilleen. Sekä Norton että Ruffalo ovat jääneet elokuviensa markkinoinnissa ja arvioissa pääosanäyttelijöiden varjoon. Nortonin puolesta puhuu hänen korkean profiilin uransa, jonka Oscar-raati on toistaiseksi huomioinut vain kahdella ehdokkuudella.

Naissivuosa

Voittaja:
Patricia Arquette, Boyhood

Muut ehdokkaat:
Julianne Moore, Maps to the Stars
Laura Dern, Wild
Keira Knightley, The Imitation Game
Meryl Streep, Into the Woods

Tämä kategoria kuhisee nyt kuumana. Moore saattaa nousta toista kertaa ehdolle kahdessa sarjassa yhtä aikaa, ja tyrkylle riittää muitakin supernimiä. Arquetten urhea roolityö on kuitenkin ylittämätön: Boyhood lepää hänen vakailla harteillaan.

Samuli Launonen

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut