Oscar-palkittuja ja Bond-ohjaajia – Nämä elokuvantekijät saivat tänä vuonna kuningattarelta sir ja dame -arvonimet

God Save the Queen.

30.12.2019 17:01

Variety uutisoi, että useat brittiläiset elokuvantekijät ovat tänä vuonna saaneet kuningatar Elisabet II:lta uusia arvonimiä.

Ohjaaja Sam Mendestä voi tästä lähtien kutsua virallisesti sir Samiksi. Hänen tuorein elokuvansa on sotaelokuva Taistelulähetit – 1917. Oscar-palkinnolla Mendes palkittiin elokuvasta American Beauty. Oheisten lisäksi hän on ohjannut myös Bond-elokuvat Skyfall ja Spectre. Mendes on myös arvostettu teatteriohjaaja: The Lehman Trilogy ja The Ferryman olivat molemmat suuria menestyksiä.

Myös näyttelevä laulaja Olivia Newton-John sai aatelisarvon. Dame Olivia muistetaan parhaiten elokuvasta Grease. Ohjaaja Steve McQueen sai myös ritarin arvon – sir Steve McQueen tunnetaan tietenkin elokuvista 12 Years a Slave, Shame ja Widows.

Näytelmäkirjailija Christopher Hampton niin ikään sai myös arvonimensä. Hän käänsi klassikkoromaanin Valheet ja viettelijät onnistuneesti käsikirjoitukseksi, jonka pohjalta tehtiin näytelmän lisäksi myös menestynyt elokuva, jota tähditti Glenn Close ja John Malkovich. Sir Christopher palkittiin elokuvasta myös parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarilla. Hän sai Oscar-ehdokkuuden myös Sovituksen sovitetusta käsikirjoituksesta, joka perustuu Ian McEwanin romaaniin.

Kuva Sam Mendesistä Wikimedia Commons

Lisää luettavaa