Pacific Rim on häpeilemätön rakkauskirje monsterielokuville

Guillermo del Toron mielikuvitus on tuottanut muun muassa sellaisia visuaalisia fantasioita kuin Cronos (1993), Paholaisen selkäranka (2001) Pan’s Labyrinth (2006), Hellboy I (2004) ja II (2008) sekä Hobitti – odottamaton matka, jossa del Toro toimi yhtenä käsikirjoittajana. Pacific Rim on del Toron ensimmäinen ohjaustyö viiteen vuoteen, sillä hän keskittyi Hellboy II: The Golden Armyn jälkeen tuottamiseen.

Hirviöt ja eriskummalliset oliot ovat pääosissa meksikolaisohjaajan elokuvissa, eikä Pacific Rim ole tästä poikkeus. Ihmiskuntaa edustavat Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi ja del Toron luottonäyttelijä Ron Perlman, joka näytteli Cronoksessa ja Blade 2:ssa (2002) ja esitti nimihahmoa elokuvissaHellboy I ja II.

Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa 3D-elokuvassa kerrostalojen kokoiset oliot toisesta ulottuvuudesta nousevat merestä terrorisoimaan Maan asukkaita ja uhkaavat tuhota koko planeetan suurkaupunki kerrallaan. Vastatakseen uhkaan ihmiset rakentavat massiivisia Jaeger-robotteja, jotka ottavat yhteen kutsumattomien vieraiden kanssa.

Pacific Rim oli jopa del Torolle valtava haaste, sillä scifissa seikkailee seitsemän valtavaa robottia. Ohjaaja puristi kaiken irti mielikuvituksestaan.

– Yleensä tämän kokoluokan elokuvassa on yksi avaruusalus ja muutama avaruusolio. Haasteena oli luoda kaikki eri robotit ja monsterit teknisiä yksityiskohtia ja merenalaista maailmaa myöten. Tämä oli hyvin monimutkainen elokuva toteuttaa, del Toro kertoo Cinemacon-tapahtumassa Las Vegasissa.

Del Toro katsoo maailmaa hieman tavallisuudesta poikkeavasta näkökulmasta, sillä hän kuvailee ”Godzilla vastaan Transformers” -seikkailuaan romanttiseksi.

– Halusimme elokuvan näyttävän hyvin romanttiselta. Takaraivossani oli ajatus Emily Brontën kirjojen maailman ja teknologian yhdistämisestä visuaaliseksi draamaksi, jonka goottista ilmettä korostavat voimakas sade ja piiskaava tuuli.

Pacific Rim on del Toron häpeilemätön rakkauskirje japanilaisille kaiju- eli monsterielokuville, joista Godzilla on tunnetuin.

– Toivon vilpittömästi, että elokuva vetoaa 12-vuotiaan mielikuvitukseen samalla tavalla kuin ihailemani japanilaiset kaiju-elokuvat ja televisiosarjat vetosivat minuun omassa lapsuudessani. Meksikossa näytettiin tuolloin hyvin paljon japanilaisia elokuvia ja animaatiosarjoja Godzilla mukaan lukien, muistelee del Toro.

Aiheesta huolimatta ohjaaja vakuuttaa, että tekninen kikkailu ei ole pääasia, vaikka seikkailussa on runsaasti toimintaa.

– Kaijut ovat voimakkaimpia suunnittelemiani monstereita. Niiden ja Jaegereiden välisissä taisteluissa tuhoutuu autoja ja rakennuksia kuin ne olisivat tuoppeja ja pöytiä baaritappelussa. Mutta en koskaan suunnittele oliota tai käytä erikoisefektiä, jos ne eivät ole oleellisia kerronnalle. Tarina on aina tärkein.

Teksti: Johanna Juntunen, Las Vegas

Pacific Rim tulee ensi-iltaan 2. elokuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 7/2013.

Linkki: Episodin Pacific Rim -arvio

 

Aiheeseen liittyvät jutut