Pätevästi kirjoitettu teos avaa filmiromanssien historiaa

Rakkauselokuvan käsikirjasta välittyy paitsi laaja perehtyneisyys myös aito innostus aiheeseen

24.5.2018 15:39

Tutkija ja kirjailija Markku Soikkeli on tutkinut aiemmin rakkausdiskurssin sovelluksia kotimaisissa rakkausromaaneissa sekä rakkauskertomusten historiaa ja poetiikkaa. Soikkelilta on julkaistu myös kattava Tieteiselokuvan käsikirja (Avain 2015). Näiden tietojen valossa monipuolisen kirjoittajan uutuusteoksen aihevalinta ei yllätä.

Rakkauselokuvan käsikirja avaa länsimaisten filmiromanssien historiaa aina 1930-luvun screwball-komedioista tämän päivän sinkkuelokuviin ja homo- ja lesboromansseihin. Tarkasteluun otetaan niin rakkautta lupaavat seksitähdet à la Marilyn Monroe kuin melodraamat merkittävine musiikkeineen.

Ajan henki näkyy ihmissuhteissa, elokuvissa ja siten myös elokuvaromansseissa. Hollywood-elokuvat olivat ennen itsesensuurin aikaa paljon uskaliaampia huumoriltaan, mutta myös tasa-arvoisempia kuin tänä päivänä. Screwball-elokuvien ideaa salaa rakastuneesta parista, joka nokittelee toisiaan ja on alati sodassa keskenään, toistetaan elokuvissa edelleen.

Muutos naisten asemassa heijastui myös lemmentarinoihin. 1980-luku oli hermostuneen romanssin aikaa. Kun lempiväisistä tuli vallankäyttäjinä yhtä vahvoja, syntyi epävarmuutta tunteiden aitoudesta. Romanssia kalvoi epäilys ironiasta ja taka-ajatuksista.

Soikkelin teoksesta välittyy paitsi laaja perehtyneisyys myös aito innostus aiheeseen. Teokselle on tilausta, sillä se paikkaa aukkoa kotimaisessa elokuvatietokirjallisuudessa. Peter von Baghin Kaipuun punainen hetki (1991) oli pikemminkin osoitus eläytyvästä mutta rajallisesta filmihulluudesta kuin monipuolisesta erittelystä.

Rakkauselokuvan käsikirja
jättää toivomisen varaa ainoastaan kuvituksen osalta, sillä sitä ei ole. Mutta teos elvyttää ja värittää uusiksi muistot nähdyistä elokuvista. Ja lista katsomista odottavista filmiromansseista venyy venymistään.

Niina Holm

★★★★★

Rakkauselokuvan käsikirja. Kirjoittanut Markku Soikkeli. Kustantaja Avain. 350 sivua.

Lisää luettavaa