Pelottava yhteensattuma: Yksi kauhuklassikon esiintyjistä on tosielämän sarjamurhaaja

Manaajaa pidetään yhtenä pelottavimpana elokuvana koskaan – hyvästä syystä.

26.2.2023 09:00

Vuonna 1973 julkaistua Manaajaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen pelottavimpana elokuvana. Viisikymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen kertomus pahan hengen riivaamasta Regan-tytöstä (Linda Blair) tekee edelleen yleisöönsä lähtemättömän vaikutuksen.

Elokuvan viehätys ei ole jäänyt tuotantoyhtiöiltä huomaamatta, ja Manaajasta ollaankin tekemässä uutta leffatrilogiaa, jonka ensimmäinen osa ilmestyy jo tänä vuonna.

Ei uskoisi, että mikään voisi tehdä William Friedkinin klassiko-leffasta pelottavampaa, mutta yhdessä elokuvan kuuluisimmista kohtauksista näyttelee tosielämän sarjamurhaaja: Paul Bateson.

Manaajassa nähdään kohtaus, kuinka riivattu Regan viedään sairaalaan testeihin. Tutkimusten aikana hänen kaulaansa työnnetään katetri valtimon läpi, ja tyttö irvistää, kun veri roiskuu hänen kaulastaan.

Tässä kohtaa tosielämä muuttuu tarua karmivammaksi, sillä yksi sairaalan työntekijöistä kohtauksessa on Bateson, joka tuomittiin vuonna 1979 elokuvatoimittaja Addison Verrillin murhasta. Mies on yhdistetty muihinkin New Yorkissa 1970-luvulla tapahtuneisiin murhiin.

Bateson nähdään sairaalakohtauksessa. (Kuva: Warner Bros.)

Bateson oli päätynyt elokuvaan, sillä Friedkin oli halunnut tuoda elokuvaan realismia palkkaamalla oikean lekurin kohtaukseen. Lääkärin assistentti oli kukapa muukaan kuin Bateson.

Jos Batesonin tarina kiinnostaa enemmän, kerrotaan hänestä kattavasti Netflixin Mindhunter -sarjassa.

Lähde: Thelineup

Lisää luettavaa