Pietarissa juhlitaan suomalaista elokuvaa

Pietarin suomalaisen elokuvan viikko juhlii tänään 25-vuotistaivaltaan. Avajaiselokuvana perinteikkäässä Avroran elokuvateatterissa Nevskin varrella esitetään tänään torstaina 22.11. Aki Kaurismäen elokuva Laitakaupungin valot. Elokuviikkoperinne aloitettiin aikoinaan nimenomaan Kaurismäkien tuotannon esittelyllä ja heidän elokuviaan on kautta vuosien ollut esillä ohjelmistossa. Muita tänä vuonna elokuvaviikolla esillä olevia teoksia ovat Samuli Valkaman Ei kiitos, Arto Halosen Isänmaallinen mies, J-P Valkeapään He ovat paenneet, Inari Niemen Kesäkaverit ja Akseli Tuomivaaran Korso. Lapsille ja nuorille esitetään Saara Cantellin ohjaus Onneli ja Anneli ja Sami Laitisen Muutoksii. Päättäjäiselokuvana nähdään suomalais-ruotsalainen yhteistuontantoelokuva Vadelmavenepakolainen. Viikon päävieraana on useista elokuvarooleistaan tuttu Martti Suosalo, joka esittää pääosaa elokuvassa Isänmaallinen mies.

Juhlavuoden kunniaksi nähdään myös kuusi vanhempaa, elokuvaviikoilla jo esitettyä elokuvaa erillissarjana elokuvateatteri Rodinassa: Erillissarjassa nähdään Aku Louhimiehen Levottomat, Olli Saarelan Rukajärven tie, Markku Pölösen Kuningasjätkä sekä Badding, Arto Koskisen Kahlekuningas ja Aleksi Mäkelän Häjyt.

Dokumenttielokuvista nähdään JP Siilin Selänne ja Miia Tervon Santra ja puhuvat puut. Myös suomalaisia lyhytelokuvia näytetään omana ohjelmanaan nyt ensimmäistä kertaa.

Omana oheistapahtumanaan järjestetään nyt toista kertaa suomalaisten elokuvatuottajien 2-päiväinen yhteistapaaminen Pietarin alueen tuottajien kanssa. Tapahtuman tarkoituksena on löytää uusia yhteistyökumppaneita sekä kasvattaa suomalaisten toimijoiden kokemusta ja kontaktiverkostoja.

Suomen elokuvasäätiössä Pietarin elokuvaviikon toteutuksesta vastaa pitkien elokuvien kulttuuriviennin päällikkö Jaana Puskala, joka kommentoi tapahtumaa näin: ” Kuuluisan venäläisen runoilijan ja lauluntekijän Vladimir Vysotskyn Ystävän laulua lainaten Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän, anna aikojen selvittää, kuka vierelles jää… Vaikeista ajoistahan siinä laulussa lauletaan eli tämän kappaaleen sanojen viitoittamalla tiellä kohti Pietaria.”

(Episodi/JH)