Prinssille morsian – taas!

Eddie Murphy oli aikoinaan niin valtavan suosittu tähti, että hän pystyi tekemään käytännössä mitä vain. Niinpä vuoden 1988 Prinssille morsiankin oli vain yksi hänen jättihiteistään, ja sen laajempi merkitys on paljastunut vasta vuosien vieriessä. Se esitteli hahmoja ja maailmoja, jotka eivät amerikkalaisessa valtavirtaelokuvassa olleet todellakaan jokapäiväisiä tai itsestään selviä. Jo vuosikymmeniä ennen Black Pantheria Murphy esitteli maailmalle Wakandan wähemmän wakavan wersion, Zamundan. Yli 30 vuotta myöhemmin palaamme sinne jatko-osassa Prinssille morsian 2, joka on ilmestynyt Amazon Prime -palvelussa.

24.3.2021 09:00

On kulunut kolme vuosikymmentä siitä, kun hemmoteltu Zamundan kruununprinssi Akeem matkasi Afrikasta Yhdysvaltoihin etsimään itselleen mieluista puolisoa. Nyt hänellä on kolme tytärtä tämän kanssa, ja Akeem valmistautuu kruunajaisiin Zamundan kuninkaaksi.

Ikivanhat traditiot edellyttävät miespuolista kruununperillistä, mutta aikaisemminkin perinteiden kanssa vastahankaan asettunut Akeem suosisi mielellään vanhinta tytärtään Meekaa. Yllättäen Akeem saa kuitenkin tietää, että hänellä on New Yorkissa täysikasvuinen, syntyperästään tietämätön poika. On taas aika matkata Queensiin.

Samaan aikaan naapurivaltion kenraali Izzi, jonka siskolle Akeem aikoinaan käänsi selkänsä amerikkalaisen Lisan vuoksi, hautoo edelleen dynastioiden yhdistämistä. Meekalle sopisi Izzin Idi-poika ja kuvioihin ilmaantyneelle kruununprinssi Lavellelle tytär Bopoto. Lähtökohdat kunnon ihmissuhdesopalle ovat siis valmiit.

Olipa kerran ja on taas

Elokuvayleisöt kohtasivat prinssi Akeemin ensimmäistä kertaa vuoden 1988 kesällä. Kun Zamundan tuleva hallitsija esitellään 21-vuotissyntymäpäivänään kauniille ja kuuliaiselle morsiamelleen, hän tajuaa, ettei perinteinen järjestetty liitto ole häntä varten. Niinpä Akeem matkustaa New Yorkin lupaavasti nimettyyn Queens-kaupunginosaan ja ihastuu pikaruokaravintolan omistajan Lisa-tyttäreen. Ravintolan lattioita luututessaan ja roskiksia tyhjentäessään prinssi oppii itsenäisestä elämästä ja onnistuu kuin onnistuukin valloittamaan kuningattarensa.

Nyt Akeem ja Lisa heräävät viettämään 30-vuotispäiviään. Samalla juhlistetaan Zamundan menestystä ja sen kuuluisaa pikaruokaa. Mutta vaikka moni asia maassa on muuttunut vuosien varrella, etenkin palatsin perinteet ovat jämähtäneet menneisiin aikoihin. Se aiheuttaa säröjä vallansiirtoon valmistautuvan kuninkaallisen parin välille.

Prinssille morsian -elokuvassa afrikkalainen prinssi matkaa Amerikkaan tavatakseen tavallisen tytön. Se oli moderni satu, johon monet rakastuivat. Varsinkin, kun se oli ensimmäinen elokuva, jossa oli pääosassa mustia kuninkaina ja kuningattarina, toteaa Eddie Murphy, joka palaa prinssi Akeemin rooliin.

– Tämä on jatkoa sille tarinalle.

Ohjaaja Craig Brewer on yksi alkuperäiseen elokuvaan ihastuneista. Hän näki sen teatterissa teini-ikäisenä isoäitinsä kanssa, jonka suosikki se oli.

– Tehtäessä Prinssille morsian -klassikon tyyppisille elokuville jatkoa näin pitkän ajan jälkeen on se hyvä puoli, että sen hahmot ovat jo eläneet elämää, Brewer toteaa.

– Akeem on nähnyt lastensa kasvavan itsenäisiksi ihmisiksi, joilla on omat mielipiteensä. Häntä painaa vastuun ottamisen taakka. Ne olivat kiinnostavia elementtejä, joiden myötä elokuvaan sai sydäntä ja sielua naurun joukkoon.

Menestyselokuvan jatko-osasta on tietysti spekuloitu vuosia. Tuottaja Kevin Misherin mukaan vasta nyt oikean ajoituksen palaset loksahtivat kohdilleen.

– Tällaisissa tapauksissa tekijöihin kohdistuu paljon odotuksia ja vastuuta, ja ne vain kasvoivat, kun uudet sukupolvet tutustuivat ja ihastuivat Prinssille morsian -elokuvaan. Oli mahdotonta kuvitellakaan, että se saisi jatkoa ennen kuin Eddie Murphy päättäisi, että aika on kypsä. Nyt hän katsoi, että olisi sopiva hetki tavata Akeem vanhempana, perheellisenä miehenä.

Prinssin uusi matka Amerikkaan alkoi, kun Murphy soitti käsikirjoittaja Barry W. Blausteinille, joka kirjoittajakumppaninsa David Sheffieldin kanssa oli työskennellyt näyttelijän kanssa tämän varhaisista Saturday Night Live -ajoista alkaen. Prinssille morsian -elokuvan ohella kaksikko oli kynäillyt sellaisia Murphyn valkokangashittejä kuin Bumerangi (1992) sekä Pähkähullu professori (1996) ja sen jatko-osa Klumpit (2000). Prinssille morsian 2 -elokuvassa Murphy kehitti hahmoja Blausteinin ja Sheffieldin rakentaessa tarinaa ja käsikirjoittaessa yhdessä Kenya Barrisin kanssa.

– Sain odottamatta puhelun Eddieltä, ja hän sanoi uskovansa keksineensä miten jatko-osan voisi tehdä, Blaustein muistelee. – Hän kertoi lyhyen yhteenvedon, minä sanoin olevani kiinnostunut, ja hän halusi minun ja Davidin kirjoittavan sen. Se oli neljä vuotta sitten.

Myös Sheffield muistaa varhaiset keskustelut, joissa tarina muotoutui.

– Alusta asti puhuimme, että ihmiset haluaisivat nähdä mitä Akeemille ja Lisalle kuuluu. Päätimme, että he ovat onnellisesti naimisissa ja heillä on kolme tytärtä. Alustimme feminististä juonikuviota, jossa vanhimman tyttären pitäisi lunastaa oikeutettu paikkansa, ja Kenya Barris tarttui siihen. Hän teki niin hyvää työtä, että on kunnia jakaa käsikirjoituskrediitti hänen kanssaan.

Barris muistelee ensimmäistä elokuvaa lämmöllä.

– Eddie oli sen ilmestyessä yksi maailman isoimmista tähdistä, ja hän oli luonut maan, jossa mustat vastasivat asioista menestyksellisesti. Se oli kuin satua värillisille, ja se merkitsi paljon. Plus se on mitä hauskin ja rakastettavin elokuva.

Tavoitteeksi asetettiin tarinan laajentamisen ohella mahdollisimman monen alkuperäisen hahmon paluu.

– Eddien ja Arsenio Hallin hahmoille elokuva jatkaa heidän ikuista ystävyyttään. Oli hauska miettiä miten sijoittaa tarinaan muitakin tuttuja hahmoja ja mahdollisimman paljon. Jos joku näkyi alkuperäisessä viisikin sekuntia, pohdimme: ”Yritetään saada hänetkin mukaan.” Blaustein nauraa.

Akeemin ystävää ja luotettua Semmiä näyttelee taas Arsenio Hall, James Earl Jones on edelleen kuningas Joffer, Shari Headley palaa Lisan rooliin, samoin John Amos tämän isäksi. Roolinsa uusivat myös muun muassa Louie Anderson, Vanessa Bell Calloway, Paul Bates ja Garcelle Beauvais.

– Lukemattomista rooleistani kuningas Jaffe Joffer on edelleen yksi nautittavimmista hahmoista, James Earl Jones kehuu ikonisella, syvällä äänellään. – Oli ilo herättää henkiin niin jalo ja hallitseva persoona. Olen otettu, että saan palata rooliin. Eddie Murphyn kanssa työskentely on unohtumatonta. Vanhat hahmot ja uudet tulokkaat ovat suorastaan mustia kuninkaallisia.

Aikamatka

Hallin mukaan paljon ei ole muuttunut Semmin elämässä.

– Semmissä on parasta se, että hän on niin erilainen kuin itse olen. Meillä on erilainen ego ja elämänasenne. Hän roikkuu aina paikalla, mutta vaikka hän on rasittava, kukaan ei halua päästä hänestä eroon.

Shari Headleylle paluu Lisaksi, ensimmäiseen valkokangasrooliinsa, on tunteellinen kokemus.

– Olen vuosikymmeniä elänyt hahmon ja hänen faniensa kanssa. Ei tule mieleen toista elokuvaa, joka 30 vuoden jälkeen jatkuisi alkuperäisellä miehityksellä. Tämä on ikonista ja historiallista.

Kuten Prinssille morsian -fanit muistavat, Lisa työskenteli Cleo-isänsä kanssa perheen pikaruokapaikassa, joten on vain mielekästä ajatella, että Cleo olisi muuttanut Afrikkaan avaamaan siellä McDowell’s-ravintolan.

– Tällä alalla ei joka päivä pääse työskentelemään kunnioittamiensa ammattilaisten kanssa, Cleon näyttelijä John Amos toteaa. – Mutta että se toistuisi vuosikymmenien jälkeen on jo uskomatonta.

– Iso osa Eddie Murphyn kanssa näyttelemistä on oman naaman peruslukemilla pitämistä, ettei repeäisi väärään aikaan, Amos jatkaa mutta kertoo, että heillä on myös vakava kohtaus.

– Cleo auttaa Akeemia jatkamaan Zamundan hallitsijana huolimatta tämän kokemista menetyksistä ja kohtaamasta tuskasta.

Mitä tulee McDowell’sin työntekijään Mauriceen, hän on tarpeeksi salaattia pestyään ja ranskalaisia paistettuaan ylennyt Zamundan toimipisteen apulaisjohtajaksi. Hän on silti edelleen pitkälti sama kohelo, kiitos Louie Andersonin komiikan.

Eikä kyseessä olisi Prinssille morsian -jatko-osa, elleivät Murphy ja Hall palaisi muihinkin esittämiinsä rooleihin. Hall on pastori Brown ja Murphy Sexual Chocolate -bändin johtotähti Randy Watson. Lisäksi molemmat ovat edelleen ilmeisesti ajan unohtaman My-T-Sharp-parturiliikkeen vakiokalustoon kuuluvat Morris ja Saul.

– Oli kuin olisi astunut parhaaseen aikakoneeseen ikinä, käsikirjoittaja Barris kommentoi Murphyn ja Hallin solahtamista moniin hahmoihinsa. – Kun tietää heidät tosielämän ystäviksi, suorastaan tuntee kohtausten energian, kun he työskentelevät yhdessä.

Tuttujen hahmojen ohella Prinssille morsian 2 esittelee joukon uusia nimiä.

– Akeemin ja Semmin paluun ohella heidän matkansa tuo Zamundaan kokonaisen uuden sukupolven hahmoja. He ovat sekoitus nuorempia ja vanhempia, tunnettuja ja aloittelevia näyttelijöitä.

Kuninkaallinen jälkikasvu

Hiipuva kuningas Joffer on huolissaan, koska perinteiden mukaan valtaistuimella pitäisi istua miespuolinen perijä. Apunaan Arsenio Hallin esittämä uusi hahmo, noitatohtori Baba, hän selvittää, että Akeemilla sittenkin on poika.

Lavelle, tuo Queensin prinssi, astuu kuvaan 30 vuotissyntymäpäivänään. Hän on kyllästynyt avustamaan setänsä (Tracy Morgan) pikkuhuijauksissa lipputrokarina ja etsii vakinaista työtä Vaihtokaupat– ja Prinssille morsian -elokuvista tutun Duke & Duke -imperiumin palveluksessa. Etsinnässä on myös elämän tarkoitus yleensä.

Kun Lavelle kohtaa isänsä ja saa kuulla olevansa kuninkaallista sukua, uutinen tekee hänen perheensä hyvin iloiseksi. Mutta hänen on matkattava Zamundaan ja läpäistävä asiaankuuluvat testit.

– 30 vuotta sitten Akeem ja Semmi olivat Amerikassa kuin kalat kuivalla maalla. Nyt Lavelle perheineen pudotetaan keskelle outoa ympäristöä Zamundassa, tuottaja Misher kuvailee.

Jermaine Fowlerille Lavellen rooli oli toteutunut unelma.

– Olisi melkoista vähättelyä sanoa, että Prinssille morsian olisi ollut vaikuttava elokuva. Se on oman aikansa virstanpylväs.

– Lavelle on aina halunnut elämältä jotain enemmän, mutta hän ei ole ollut varma mitä. Sitten hänen vieraaksi jäänyt isänsä ilmoittaa: ”Olet Zamundan prinssi!” Monien mielestä tietyn statuksen saavuttaminen muuttaa ihmistä, minusta se näyttää, millainen todellisuudessa on. Lavelle on kullanmuru, joka haluaa auttaa ihmisiä. Hän tajuaa, ettei raha ole ratkaisu, Fowler pohtii hahmoaan.

Lavellen on voitettava puolelleen muut kuninkaalliset, joista eniten hän saa höykytystä Meekalta. Onhan tämä harjoitellut hallitsijaksi koko elämänsä.

– Hän on ihanan intohimoinen, KiKi Layne kuvaa hahmoaan. – Hänessä on fyysistä ja henkistä tulta ja tappuraa. Meeka ei nuorena naisena hyväksi traditioita, jotka rajoittavat naisten tekemistä.

Bella Murphy esittää Eddie-isänsä hahmon keskimmäistä tytärtä Ommaa.

– Hän on kuninkaallisen rauhallinen, analysoi tilannetta ennen kuin reagoi, hän kuvailee.

Ensimmäisessä elokuvaroolissaan esiintyvä Bella Murphy muistelee nähneensä alkuperäisen 11-vuotiaana.

– Muistan sen olleen hyvin hauska. Olin ollut kiinnostunut näyttelemistä, joten kun isä kertoi roolista, innostuin koekuvauksista ja rooliin harjoittelemisesta. Oli hauskaa tehdä sitä kaikkea hänen kanssaan.

Sisarusparven nuorinta näyttelevä Akiley Love on myös ensimmäistä kertaa elokuvassa, vaikka onkin pyörittänyt pitkään omaa YouTube-show’taan. Tinashea auttaa uutta veljeään oppimaan perimästään.

On kuitenkin yksi, joka ei sulattelua kaipaa. Lavellen Mary-äiti on hovissa heti kuin kotonaan. Käsikirjoittajilla oli mielessään unelmanäyttelijä.

– Sanoimme: ”Miten olisi Leslie Jones?”, Sheffield muistelee, ja Blaustein nauraa myötäillen:

– Kyllä, ensimmäistä kertaa ehdotimme roolitusta!

– Ensin ajattelin, että jatko-osa toimisi vain alkuperäisellä miehityksellä, Leslie Jones toteaa. – Sitten kuulin, että niin tapahtuukin, ja intoilin, koska itsekin halusin tietää miten Akeemilla ja Lisalla menee. Saivatko he onnellisen lopun, ovatko he edelleen rikkaita?

Marylle perhe on kaikki kaikki kaikessa, erityisesti poikansa hän haluaa olevan onnellinen. Kun hän saa kuulla tämän olevan kuninkaallista alkuperää, hän ottaa tehtäväkseen huolehtia, että tätä myös kohdellaan sellaisena. Vaikka se vaatisi höyhenten pöllyttämistä.

– Minä ja muu perheeni tuomme Zamundaan Queensin energiaa, johon alkuperäinen perustui. Luulen Lisan kaivanneenkin sitä.
Murphyn ja Jonesin tavoin Lavellen setää esittävä Tracy Morgan kuuluu Saturday Night Live -sarjan vakiokasvoihin. Hän kertoo odottaneensa tilaisuutta työskennellä yhdessä Murphyn kanssa.

Lavellen etsiessä itseään hän löytää rakkautta, olihan alkuperäinenkin ensimmäinen menestynyt musta romanttinen komedia.

– Heidän kemiansa rakentuu sille mitä Zamundassa tarkoittaa olla mies ja minun hahmoni päättäväisyydelle tavoitella unelmiaan, Nomzamo Mbatha kertoo ja jatkaa kuvailemalla ensimmäisen elokuvan merkitystä.

– Silloin Afrikkaa ei juuri näkynyt amerikkalaisessa kulttuurissa. Sittemmin Internet on avartanut maailmaa, joten tiedämme miltä se näyttää. Tässä tutkimme miltä se tuntuu kotina.

Sukuvihaa

Wesley Snipesin toimintaelokuvia nähneille voi olla yllätys nähdä hänet Prinssille morsian –jatko-osassa. Nexdorian pelottomana johtajana, kenraali Izzinä hän pitää puolensa koomikkojoukon rinnalla. Naapurivaltioiden kilvoittelu johtaa huumoriin, jännitykseen ja jopa tanssiin.

Kaikki sai alkunsa 30 vuotta aikaisemmin, kun Akeem hylkäsi kenraali Izzin Imani-siskon alttarilla ja ryntäsi Amerikkaan etsimään todellista rakkautta. Siitä lähtien kenraali on keskittynyt yhdistämään dynastiat avioliiton sitein jonain päivänä, jollain tavalla.

– Izzi on omalla tavallaan diplomaattinen, Snipes toteaa. – Hän vakuuttaa muita siitä, mitä haluaa, ja että se voidaan tehdä helposti tai vaikeamman kautta. Perimmillään hän haluaa yhdistää Zamundan ja Nexdorian, jotta koko Afrikka menestyisi.
Snipesilla oli henkilökohtainen motivaatio päästä elokuvaan.

– Koe-esiinnyin jo ensimmäiseen elokuvaan ja pääsin loppusuoralle asti, hän kertoo.

Lisan Daryell-poikaystävän rooli meni lopulta Eriq La Sallelle, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Snipes kertoo komediavaihteen löytyneen saumattomasti, erityisesti Murphyn kanssa. Olivathan he näytelleet yhdessä jo Dolemite Is My Name -elokuvassa.

– Olen Eddie-fanina nähnyt niin paljon hänen töitään, että hänen tyylinsä ja rytminsä olivat tuttuja. Yritin vain löytää harmoniaa ja olla itse nauramatta.

Murphy sälyttää kunniaa harmoniasta ohjaaja Craig Brewerille.

– Vain lahjakas elokuvantekijä voi tehdä peräkkäin niin erilaiset elokuvat kuin Dolemite Is My Name ja Prinssille morsian 2 ja onnistua.

Kenraali Izzin ja hänen armeijansa näyttävistä sisääntuloista piti huolen koreografi Fatima Robinson.

– Craig on hyvin musikaalinen ohjaaja, ja ajattelin, että aina kun näemme Wesleyn sotilaineen, meidän pitäisi nähdä pieni tanssinumero. Niinpä musiikista vastaavat kehittivät erilaisia ääniä, joten heidän liikkeitään säestävät ääniefektit. Wesley oli sataprosenttisesti mukana ja keksi omia liikkeitä kaikkien iloksi.

Kenraalin Imani-sisko nuolee edelleen haavojaan jäätyään jätetyksi alttarilla, vaikka hän teki kaikkensa. Jopa haukkui kuin koira ja hyppi yhdellä jalalla Akeemin toiveesta. Ei ihme, että hylätty morsian kantaa kaunaa. Vanessa Bell Calloway palaa rooliin ja heittäytyy fanien taatusti arvostamaan vitsiin.

Bell Calloway muistelee koe-esiintymistään alkuperäiseen elokuvaan. Sitä valvoi ohjaaja John Landis.

– Muistan lukeneeni kohtauksen, ja tulin kohtaan ”hauku ja hypi”… Sanoin itselleni mielessäni, että on vain yritettävä kuulostaa mahdollisimman vähän siltä miltä oikeasti kuulostaan. Menin sisään ja heitin jutun lonkalta. John piteli vatsaansa naurusta. Seuraavaksi tajusin, että rooli oli minun ja olin tapaamassa Eddietä.

Kenraali Izzi on aina valmis piikittelemään Akeemia miespuolisen perijän puutteesta ja tarjoaa ratkaisuksi Idi-poikaansa Meekan puolisoksi. Se ajatus ammutaan heti alas. Idiä näyttelevä Rotimi on silti ylpeä mukaan pääsystä.

– Se merkitsi paljon minulle mutta erityisesti perheelleni. Ensimmäisen polven nigerianamerikkalaisena katsoin edellistä elokuvaa vähän väliä vuosien ajan. Tuntui epätodelliselta päästä niin lähelle Eddie Murphya ja Arsenio Hallia, katsella heidän työskentelyään kuvauspaikalla ja oppia siitä.

Kun sana Lavellesta alkaa kiiriä, Izzi reagoi nopeasti ja tarjoaa tämän puolisoksi tytärtään. Heidän ensitapaamisensa on niin hempeä kuin voi kuvitella, ja sitä täydentää yllätysnumero.

– Bopoton ja Lavellen laulun lyriikat sopivat täydellisesti kohtaukseen, ja oli hauska tehdä jotain, joka ei ole tyyliltään afrikkalaista mutta perustuu afrikkalaisiin liikkeisiin, Fatima Robinson kertoo. – On mahtavaa, kun tanssin koreografia yhdistyy tarinaan ja luo jotain uutta.

Teyana Taylor kuvailee Bopotoaan hiljaiseksi, varautuneeksi ja seksikkääksi sotilaaksi.

– Hän osaa selvästi käsitellä asetta tarvittaessa, mutta hän on myös muotitietoinen. Hiukset pysyvät kurissa ja hänen asusteensa ja korunsa ovat viimeisen päälle.

Mutta vaikka Bopotolla on kauneutta, kroppaa ja luonnetta, hän osoittautuu alistuvaiseksi kuin tätinsä aikoinaan. Niinpä Lavellen kiinnostus hiipuu yhtä nopeasti kuin isällään 30 vuotta aiemmin.

Taylor oli vasta vauva alkuperäisen elokuvan ilmestyessä, mutta hän sukelsi hahmoonsa. Kunhan ensin pääsi yli Snipesin tapaamisesta.

– Hän oli koko ajan hahmossaan, ja kun tukkaani ja meikkiäni oltiin laittamassa, hän käveli sisään vaunuun huutaen: ”Bopoto!” Menin ihan puihin, koska Wesley Snipes puhui minulle!!! Yritin kuitenkin pysytellä rauhallisena, hän nauraa.

Alkuhermostuksen jälkeen kaksikko löysi yhteisen sävelen kuvausten aikana.

– Meillä oli isä/tytär-keskusteluita käsikirjoituksesta, ja voin edelleen kuulla kenraali Izzin äänen päässäni. Se oli mahtavaa.

Taylorin kommentti Izzien perheestä sopii oikeastaan kumpaankin dynastiaan:

– Olemme ehkä pihalla, mutta saamme sen toimimaan!

Kuvat ja haastattelut: Amazon Studios
Toimittanut Jouni Vikman

Lisää luettavaa