Puoliksi ihminen, puoliksi vampyyri – ehkä pian Orionin kankaalla

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat yhteistyössä suunnitelleet Orion-teatteriin sarjakuva-aiheisten elokuvien sarjan vuoden 2016 keväällä. Yleisö päättää yhden esitettävistä elokuvista viiden ehdokkaan joukosta äänestyksellä, joka päättyy 23. lokakuuta. Yksi ehdokkaista on Stephen Norringtonin ohjaama Blade.

Blade on Marvelin sarjakuvahahmo, joka nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1973 Tomb of Dracula -lehdessä. Ihmisiä suojeleva puolivampyyri oli aluksi pelkkä sivuhahmo, mutta pian Bladen ympärille alettiin rakentaa omia tarinoita.

Vuonna 1998 oli pitkän elokuvan vuoro. Elokuvan alussa käydään läpi Bladen taustatarina. Oudon pureman saanut synnyttävä nuori nainen menehtyy, mutta poikalapsi jää henkiin. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Blade elää kahden maailman välissä. Hän on puoliksi vampyyri ja puoliksi ihminen mutta ei kunnolla kumpaakaan. Hänellä on vampyyrin yli-inhimilliset voimat, mutta häneltä puuttuu vampyyreille ominainen verenjano. Hänestä on tullut supersankari, jonka tehtävä on suojella ihmiskuntaa vampyyreilta.

blade-4Blade näyttää ehkä nykykatsojan silmin osin vanhentuneelta. Silti sen upea visuaalinen ilme ja tyylikkäästi koreografioidut toimintakohtaukset toimivat edelleen. Bladessa on edelleenkin jotain, mikä saa sen nousemaan keskinkertaisen sarjakuvafilmatisoinnin yläpuolelle. Hahmon synkästä olemuksesta tulee hieman mieleen Batman, mutta samalla Blade muistuttaa Matrixia sekä aasialaisia kamppailulajielokuvia.

Bladesta tuli Wesley Snipesin uran suurin hitti. Snipes oli jo ennen Bladea nähty monissa toimintaelokuvissa kuten Passenger 57 ja Demolition Man, mutta Blade teki hänestä supertähden. Snipes ei ole ikinä ollut kummoinen näyttelijä, mutta tämä elokuva sopii hänelle täydellisesti. Snipes on vakuuttava ilmestys Bladen nahkapuvussa, vaikka hän vain pönöttäisi tekemättä yhtään mitään.

Blade on kiinnostava tapaus senkin takia, että se oli synnyttämässä sarjakuvafilmatisointien uutta nousua ennen X-Meniä, Hellboyta ja Christopher Nolanin Batman-elokuvia.

blade-2Brittiohjaaja Stephen Norrington nousi Bladella maailmanmaineeseen, mutta se on jäänyt hänen toistaiseksi parhaaksi elokuvakseen. Norrington on Bladen jälkeen hävinnyt elokuvakartalta lähes kokonaan. Vuonna 2003 ilmestyneen The League of Extraordinary Gentlemen -sarjakuvafilmatisoinnin jälkeen Norringtonilta ei ole tullut uutta elokuvaa.

Norrington kieltäytyi Bladen jatko-osasta, joka ilmestyi neljä vuotta alkuperäisen jälkeen. Blade II:n ohjasi sittemmin komean uran tehnyt Guillermo del Toro. Blade II oli kaikin puolin pätevää jatkoa tarinalle. Sen sijaan Blade-elokuvien käsikirjoittajasta ohjaajaksi siirtyneen David S. Goyerin Blade: Trinity (2004) sai murskaavan vastaanoton.

Blade saattaa palata vielä kerran. Snipes on viime aikoina kertonut haluavansa tehdä neljännen Blade-elokuvan. Sitä odotellessa kannattaa palauttaa mieliin se ensimmäinen Blade.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Sarjakuvaleffa-sarjassa? Äänestä suosikkiasi täällä.

Jussi Huhtala

Aiheeseen liittyvät jutut