Puukkohyökkäyksen kohteeksi joutunut kirjailija Salman Rushdie kutsuu James Bond -sensuuria koomiseksi

Viisas mies.

18.5.2023 14:51

Salman Rushdielle myönnettiin Freedom to Publish -palkinto British Book Awardseilla. Viime vuoden elokuussa hengenvaarallisen uskonnollis-poliittisesti motivoituneen puukkohyökkäyksen kohteeksi joutunut Rushdie esitti kiitospuheensavideomuodossa.

Palkinto myönnetään sellaisille poikkeuksellisille kirjailijoille, kustantajille tai kirjakauppiaille, jotka edistävät ilmaisunvapautta nykyisistä uhkista huolimatta.

Rushdie varoitti viestissään parhaillaan käynnissä olevasta hyökkäyksestä ilmaisunvapautta kohtaan. Hän pitää muun muassa Roald Dahlin ja Ian Flemingin klassikoiden sensuroimista uhkana sananvapaudelle.

– Kieltämättä se on hälyttävää, että tietyt kustantajat pyrkivät sensuroimaan Roald Dahlin ja Ian Flemingin tapaisten ihmisten töitä, Rushdie kertoo.

– Jo pelkkä ajatus siitä, että James Bond olisi jotenkin poliittisesti korrekti, tekee tilanteesta koomisen. Tällaista pitää vastustaa. Se on aikalaiskirjallisuutta. Älkää lukeko niitä kirjoja, mikäli ette kestä niiden sisältöä. Lukekaa joku toinen teos, mutta älkää pyrkikö muuttamaan eilispäiväin töitä myötäilemään nykypäivän asenteita.

Meneillään on jonkinlainen revisionistinen aalto, joka pyrkii sensuroimaan loukkaaviksi tai muulla tavoin ongelmalliseksi tuomittua kirjallisuutta. Aikoinaanhan sekä natsit että kommunistit ovat pyrkineet hävittämään vääräuskoiseksi tuomittua taidetta.

– Koskaan aiemmin elämäni aikana ei länsimainen ilmaisun- ja julkaisunvapaus ole ollut näin pahasti uhattuna kuin juuri nyt, Rushdie sanoo.

Lähde: Independent

Lisää luettavaa