R&A-tärppi: Kiltin ihmisen vaikea elämä

Norjalainen Som du ser meg kulkee Rakkautta & anarkiaa -festivaaleilla kansainvälisellä nimellä I Belong. Se on metaelementtejä sisältävä triptyykki tavallisista ihmisistä, jotka yllättäen joutuvat ottamaan moraalista vastuuta. He havaitsevat, kuinka vaikeaa kiltin ihmisen on puolustaa näkemystään – ja kun niin tekee, on vaarassa muodostua itse ongelmaksi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Dag Johan Haugerud on selvästi katsonut Roy Anderssoninsa. Sen verran samanlaista tarkkanäköistä ja absurdiinkin vivahtavaa huumoria löytyy I Belongin kiusallisista pikkupulmista, jotka yhtäkkiä kehittyvät suhteettomiksi kriiseiksi.

I Belong koostuu neljästä erillisestä tarinasta, joista yksi toimii muiden kehystäjänä. Samalla rikotaan realismin rajoja, sillä kolme muuta episodia ovat kehyskertomuksessa luetun kirjan kuvitusta. Tarinoilla on muutama muukin yhdistävä tekijä, jotka kuitenkin ovat yksittäisten kertomusten kiehtovuuden rinnalla väkinäisen oloisia.

Ensimmäisessä tarinassa opiskelijan mentoriksi joutuva sairaanhoitaja reagoi oudosti stressitilanteisiin, toisessa kääntäjä joutuu kamppailemaan omatuntonsa kanssa ja kolmannessa vähävarainen äiti-tytär-pari käy vieraisilla rikkaiden sukulaisten luona. Dag Johan Haugerudilla on selvästi silmää realistisille naishahmoille. Suorastaan loistavat näyttelijät esittävät tarinan nolojen tilanteiden naisia niin todentuntuisesti, että melkein unohtaa katsovansa elokuvaa. Sen verran samastuttavaa kilttien ihmisten kärvistely arjen nöyryytysten edessä on.

Jouni Vikman

Tähdet ★★★★

I Belong (Som du ser meg). Norja 2012. Ohjaus Dag Johan Haugerud.

Näytökset Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla:

Maxim 2 pe 20.9. klo 18:30


Kinopalatsi 10 la 21.9. klo 16:15

Kino Tapiola ti 24.9. klo 17:30

Lisää R&A-tärppejä Episodissa 8/2013.

 

Aiheeseen liittyvät jutut