R&A-tärppi: Russell Crowe selosti punkkudokun aamuyön tunteina

26.9.2013 14:26

Australialaisvoimin tehty viinidokumentti Red Obsession ihastuttaa ja kauhistuttaa gourmet-piirejä maailmalla. Elokuva esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla torstain leffaillallisnäytöksessä, mutta 22. marraskuuta lähtien sen pääsee näkemään elokuvateattereissa laajemminkin. Episodilla oli ilo jututtaa dokumentin toista ohjaajaa, Warwick Rossia tämän vieraillessa Helsingissä R&A:ssa.

Episodin Päivi Laajalahti: Olet aikaisemmin tehnyt viihteellisiä elokuvia ja Red Obsession on sekä ensimmäinen dokumenttisi että esikoisohjauksesi. Mistä sait idean elokuvaan?

Warwick Ross: Olen näytelmäelokuvien tekijä, enkä ole aikaisemmin ollut mukana dokumenttiprojektissa. Alun perin minulla ei ollut tarkoitusta tehdä mitään tällaista, mutta sitten tapasin erään tuttavani lennolla Sydneystä Lontooseen ja aloin keskustella hänen kanssaan viineistä. Koska minulla on oma viinitila ja olen lisäksi elokuvantekijä, hän kysyi minulta, miksi en ole tehnyt elokuvaa viineistä. Sanoin, että en vain ollut keksinyt sopivaa kulmaa kertoa tarinaa. Hän kertoi minulle Bordeauxin viinialueen muutoksista, siitä kuinka laatuviinien hinnat ovat viidessä vuodessa pompanneet 1 000 prosenttia ja mistä tämä kaikki johtuu. Tämä toimi inspiraationani, sillä elokuvani ei kerro pelkästään viineistä vaan se kertoo koko maailman muutoksesta.

PL: Red Obsession kattaa erilaisia aihepiirejä ranskalaisesta viinintuotannosta kiinalaisen kulttuurin murrokseen. Oliko mielessäsi aina tehdä aiheesta dokumenttielokuva eikä esimerkiksi tv-sarjaa?

WR: Itse asiassa kuvaamaamme materiaalia on noin sata tuntia! Mutta koska tulen elokuvien maailmasta, en oikein osaa ajatella tekemisiäni muuten kuin elokuvien kautta. Kun päätin lähteä tekemään dokumenttia, näin sen elokuvateatterimaailmassa ja voin vain toivoa, että tarinasta tulisi tarpeeksi vahva, jotta se menestyisi valkokankailla. Vaikka minua ensikertalaisena dokumentaristina neuvottiin kertomaan tarinan aihe heti ensimmäisten minuuttien aikana, halusin mieluummin käyttää näytelmäelokuvan kaavaa, avata tarinaa katsojalle pikkuhiljaa ja lisätä matkalle yllätyksiä.

PL: Dokumentin kertojaäänenä toimii Russell Crowe, joka on ollut viime aikoina kiireinen useiden suurten elokuvaprojektien kanssa. Miten saitte hänet lähtemään mukaan?

WR: Russell oli kertojaksi listallani koko ajan ykkösenä, sillä hänen äänensä on uskomaton. Kuuntele vaikka häntä Gladiaattorissa! Pienten mutkien kautta saimme hänet kiinni ja näytimme hänelle muutaman minuutin pätkän dokumentistamme. Hän piti siitä ja päätti lähteä mukaan. Ainoa ongelma oli se, että samaan aikaan hän oli kiinni neljässä eri elokuvaprojektissa ja aika oli todellakin kortilla. Russell oli tuolloin New Yorkissa ja Sandy-myrsky sekoitti Noah-elokuvan kuvausaikatauluja. Niinpä hän ilmoitti, että hänellä on aikaa kahden ja neljän välillä aamuyöstä, hän tekee äänitykset silloin. Me odotimme jännityksellä Melbournessa ja olimme todella tyytyväisiä, sillä uusintaottoja ei olisi mitenkään ehditty tehdä. Mutta hän on todellinen ammattilainen ja teki kerralla täydellistä työtä, niin kuin itsekin varmasti kuulit elokuvassa.

Haastattelu ja kuva: Päivi Laajalahti

 

Lisää luettavaa