Riita Taru sormusten herrasta -jatko-osasta sai jämerän ratkaisun

Teokset pitää tuhota.

20.12.2023 06:01

Jos aiot kirjoittaa Tolkien-henkistä fanikertomusta, kannattaa asiaa miettiä toinenkin tovi. Kirjailija Demetrious Polychron kirjoitti viime vuonna oman jatko-osansa Tolkienin Tarun sormusten herrasta -tarinalle. The Fellowship of the King -nimisen kirjan piti käynnistää seitsenosainen teossarja, mutta Polychron koki Amazonin Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -tv-sarjan omivan hänen ideastaan ja päätyi haastamaan suoratoistojätin ja sen sarjalle siunauksensa antaneen Tolkienin perikunnan oikeuteen.

Polychronin kovapäinen veto ei juuri tutisuttanut perikuntaa: se paiskasi Yhdysvalloissa asuvaa kirjailijaa omalla haasteellaan, jossa se syytti Polychronia tekijänoikeusrikkomuksesta. Oikeuden päätöksen perusteella Polychron myös hävisi tämän taistelun, sillä kirjailija ei saa jatkossa kopioida, levittää, myydä, esittää, esitellä tai muulla tavoin jakaa kirjaansa tai sen jatko-osaa kenellekään.

Polychron määrättiin myös maksamaan sekä Tolkienin perikunnan että Amazonin yli 130 tuhannen dollarin asianajokulut. Kaiken huipuiksi hän joutuu tuhoamaan kaikki Taru sormusten herrasta -tarinansa fyysiset ja digitaaliset kopiot.

Oikeuden päätös antaa Tolkienin perikunnalle myös jatkossa avaimet torpata muiden kirjailijoiden pyrkimykset ansaita tuloja vastaavalla fanikirjallisuudella. Mahtisormusten osalta tulevaisuus näyttää toistaiseksi seesteiseltä: tv-sarjan kolmatta tuotantokautta on suunniteltu jo ainakin elokuusta asti.

 

Lähteet: The Guardian, Variety, CinemaBlend

Lisää luettavaa