Rikkooko Nelonen-kanava lakia? Tekstityksessä on havaittu vakavia puutteita

Tekstityksen pitää olla lain mukaan selkeää ja ymmärrettävää. Traficomin mukaan Nelosen tekstitykset eivät vastaa vaatimuksia.

5.5.2022 09:50

Nelonen-kanavan tekstityksessä on havaittu huomattavia puutteita.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut huomautuksen Sanoma Media Finland Oy:lle Nelonen-kanavan tekstityspalvelun laatuvelvoitteen rikkomisesta.

Tekstityksen pitää olla lain mukaan selkeää ja ymmärrettävää. Suomen- ja ruotsinkielisten ohjelmien tekstitys on Traficomin tiedotteen mukaan tärkeää, jotta kuulovammaiset voivat seurata ohjelmia. Tekstityksestä on apua myös esimerkiksi iäkkäille tai kieltä opiskeleville.

Tekstityspalvelu tulee toteuttaa laadukkaasti siten, että tekstitys on käyttäjälle riittävän selkeää ja ymmärrettävää.

Tekstitysvelvollisuus koskee Yleisradiota sekä MTV3:a ja Nelosta.

Traficom pyysi kaikilta selvitykset ja havaitsi Nelosella perustavaa laatua olevia ongelmia tekstityksen ja ohjelmasisällön vastaavuudessa, tekstitetyn kielen virheettömyydessä, tekstityksen luettavuudessa ja miellettävyydessä sekä tekstityksen viiveettömyydessä.

Virasto katsoo Sanoma Media Finland Oy:n rikkoneen sähköisen viestinnän palveluista annettua lakia, jonka mukaan tekstityspalvelu tulee toteuttaa laadukkaasti siten, että tekstitys on käyttäjälle riittävän selkeää ja ymmärrettävää.

Traficom velvoittaa Sanoma Media Finland Oy:n jatkossa varmistumaan siitä, että sen Nelonen-kanavan tekstityspalvelu on toteutettu laadukkaasti.

Televisio-ohjelmien tekstityksille on laadittu kansalliset laatusuositukset. Hankkeen takana ovat Suomen kääntäjien ja tuikkien liitto, Kieliasiantuntijat ry ja Kotimaisten kielten keskus.

Sanoma Media Finland Oy:n mukaan suositus ei sovellu tekstityksen laadun normiksi, koska se on valmisteltu yksipuolisesti ja suppeassa ryhmässä, ja sen tavoitteena vaikuttaisi olevan tekstittäjien työllistymisen varmistaminen.

Sähköisen viestinnän palveluista annetun lain säännöksiä ohjelmistojen saattamisesta näkö- ja kuulorajoitteisten saataville muutettiin vuoden 2021 alusta lukien. Aiempien määrällisten velvoitteiden lisäksi lakiin lisättiin tekstityksen laatuun liittyvä velvollisuus.

Lähde: Traficom

Lisää luettavaa