Twilightin seksikohtaus oli hankala

Lontoossa vuonna 1986 syntynyt Robert Pattinson on yksi tämän hetken kuumimpia nuoria näyttelijöitä. Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvan jälkeen valkokankaiden kalpeanaamaiseksi seksisymboliksi nousu tapahtui kuin taiottuna. Stephenie Meyerin kirjoittaman Twilight-saagan huikea menestys tuli näyttelijöille täytenä yllätyksenä.

– Twilight on ollut huikea mahdollisuus. Se on toiminut vedenjakajana siitä, saanko elämääni jotain ideaa vai jäänkö totaaliseksi luuseriksi. Ilman Twilightia olisin varmaan jo kuollut. Suosioon on helpompaa suhtautua, jos löytää itselleen oman paikan, jossa elää normaalia elämää. Alussa sitä yritti elää juuri samanlaista elämää kuin mihin oli tottunut, mutta eihän se yksinkertaisesti onnistu! Tilanne voi muodostua stressaavaksi, jos ei tiedä, missä oikea maailma oikein on.

Twilight-saagan lisäksi vampyyrit ovat populaarikulttuurissa tällä hetkellä vahvasti pinnalla.

– Ihmisten kiinnostus vampyyritarinoihin tässä mittakaavassa tuntuu epätodelliselta. Uskoisin sen johtuvan nykyajan pakkomielteisestä suhtautumisesta ulkonäköä ja katoavaa nuoruutta kohtaan. Luulen myös, että se on helppo tekosyy elokuvantekijöille sanoa, että kaikkien elokuvan hahmojen pitäisi olla 17-vuotiaita. Koska sitähän yleisö on.

Aamunkoi keskittyy aikaisempia osia enemmän perheeseen ja ihmisten välisiin suhteisiin. Siinä nähdään myös kauan odotettua seksiä.

– Ensimmäinen seksikohtaus taisi olla hankalin ja stressaavin kuvata, koska se tuntui olevan kaikille hirvittävän tärkeä. Siinä oli studion pomosta lähtien 20 ihmistä neuvomassa kuinka asiat pitää tehdä. Minä ja Kristen (Stewart) puolestamme hätäilimme eniten sitä, miltä vartalomme näyttävät. Se oli itselleni varmaan kaikista pelottavin asia.

Meyerin vampyyritarinaa on kritisoitu konservatiivisten perhearvojen korostamisesta.

– En nyt tiedä edistääkö sarja superkonservatiivisia perhearvoja. Sehän pikemminkin yllyttää rikkomaan noita lakeja! Yleistäen sanottuna tyttö on perinteisesti se pelokkaampi osapuoli neitsyyden menetyksen suhteen ja kundeille kelpaa mikä ja milloin vaan. Minusta on hassua, että Twilightissa nämä roolit on käännetty toisin päin. Edwardhan on se joka pidättelee, ja kolmannessa osassa Bella jo ihan painostaa häntä seksiin. Twilightissa seksuaalisuutta ensin pidätellään ja pelätään, ja sitten kun sitä vihdoinkin päästään harrastamaan, mitä tapahtuukaan: tuloksena on paholaislapsi! En siis oikein tiedä, mitä tarinalla halutaan sanoa. Onko se sitä, että älä vaan koskaan harrasta seksiä? Minulta kysytään usein, mitä mieltä olen seksistä pidättäytymisen mainostamisesta. Minusta tuntuu, että seksistä pidättäytyminen on luonut kokonaisen sukupolven nuoria tyttöjä, jotka epätoivoisesti haluavat katsella, kun ihmiset harrastavat seksiä. Eli oikeastaan se on saanut aikaan vastakkaisen vaikutuksen!

Teksti Päivi Laajalahti, Tukholma

Lue lisää uudesta Twilight-elokuvasta uudesta Episodista!