Seksuaalisuus, aktivismi ja urheilu – Docstopin tulevien dokumenttien puhuttelevat teemat

Ylen Docstop-dokumenttisarja sukeltaa syksyllä suuriin aiheisiin.

Syksyllä riittää Yle Areenassa paljon kiinnostavaa, ajatuksia herättävää katsottavaa. Docstopin syyskuun dokumenttien aiheena ovat sukupuolisuus, seksuaalisuus ja kielletty rakkaus kun taas lokakuussa puolestaan keskitytään milleniaalien yhteiskunnalliseen asenteeseen ja nuoren sukupolven aktivismiin. Syyskauden kruunaa urheilun teema sopupeliskandaalin, BMX-pyöräilyn, nyrkkeilyn ja urheilu-uran lopettamisen vaikeuden kautta. Keräsimme viisi kiinnostavaa poimintaa syksyn dokumenttikattauksesta.

1. Pillupäiväkirjat

Neliosaisessa Aino Sunin ohjaamassa lyhytdokumenttisarjassa parikymppiset ystävät juttelevat häpeilemättä seksuaalisuudestaan ja rikkovat opittuja rooleja. Ella, Alice, Minni ja Iitu keskittyvät lukuisiin asioihin, kuten peniskeskeiseen seksiin, naisen karvattomuuteen, vulvodyniaan ja BDSM-seksiin. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa 16.9. alkaen

2. Rakkaani WTC

WTC-tornien kanssa parisuhteessa elävä objektiseksuaali Anne astuu ulos kaapista Tuukka Hoikkalan ohjaamassa dokumentissa. Anne kertoo rohkeasti omista tunteistaan ja intiimistä suhteestaan kaksoistorneihin. Vaikka kaikille poikkeavan suhteen hyväksyminen ei ole helppoa, Annen ystävä Kari tukee ja hyväksyy erilaisen parisuhteen, vaikka onkin ihastunut Anneen vailla vastakaikua. Rakkaani WTC avaa Docstopin syyskauden Vihollinen sisälläni -viiltelydokumentin kera Yle Areenassa 9.9.

3. Milleniaalimonologit

Y-sukupolvesta kertovien dokumenttien kuukauden avaa 7.10. ilmestyvä viisiosainen Milleniaalimonologit. Seitsämän milleniaalia kertovat elämästään ulkopuolisten mielipiteiden ja odotusten ristitulessa. He pohtivat onko heidän sukupolvensa pilalla ja ahdistuneita, rahaa tuhlailevia ja sitoutumiskyvyttömiä hyvinvointiyhteiskunnan nautiskelijoita. Dokumentin ohjaaja Pauliina Motturi pohtii dokumentillaan onko kaikilla kuitenkin oikeus muokata omasta elämästään haluamansa kaltainen.

4. Pappi. Punkkari. Anarkisti

Kainuussa Nuusa Parkkinen harjoittaa kutsumusammattiaan pappina ja on myös itseään rohkeasti toteuttava intohimoinen punkkari. Nuusan elämäntapa poikkeavana pappina ei ole kaikille helppo hyväksyä. Aikana, jolloin pappeus on voimakkaassa murroksessa myös Nuusan oma usko joutuu koetukselle. Olli Laineen ohjaama dokumentti on nähtävissä Areenassa 4.11 alkaen.

5. Kunniakierros

Lotta-Kaisa Riistakosken ohjaamassa dokumentissa keskitytään 90-luvun lopulla pesäpalloyhteisöä ravisuttaneeseen sopupeliskandaaliin. Dokumentissa käsitellään skandaalin vaikutuksia pieneen Juvan kuntaan ja paikalliset ihmiset kertovat, miltä oman kylän urheilusankarin sotkeutuminen epärehellisiin kuvioihin tuntuu. Kunniakierros avaa urheilumaailman dokumenttikuukauden Areenassa 11.11.

Aiheeseen liittyvät jutut