”Siveellistä tasoa ei ole pidettävä tyydyttävänä” – Kotimaisen kohuelokuvan seksikohtauksia jouduttiin leikkaamaan

Ilmestymisvuotensa toiseksi katsotuin elokuva.

Åke Lindmanin ohjaama Jengi vuodelta 1963 on saanut vaikutteita Hollywood-elokuvista, jotka kertoivat nuorisorikollisista. Lajityyppi oli Yhdysvalloissa suosittu 1950-luvulla.

Elokuva kertoo helsinkiläisestä jenginuorisosta. Pääosissa näyttelevät Esko Salminen, Ville-Veikko Salminen, Liana Kaarina ja Tarja Nurmi.

Jengi aiheutti Suomessa kohua jo ennen ensi-iltaa. Elokuvatarkastamo määräsi elokuvalle 10 prosentin leimaveron, vaikka yleensä kotimaiset elokuvat olivat verovapaita.

Seksi- ja tappelukohtauksia määrättiin leikattavaksi lähes kuuden minuutin verran. Veropäätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta tuomioistuin oli sitä mieltä, että ”elokuvan siveellistä tasoa ei ole pidettävä tyydyttävänä”.

Nuorisoelokuva ei saanut arvostelijoita puolelleen, mutta yleisömenestys oli vuoden 1963 toiseksi paras. Lisäksi Jengi myytiin Ruotsiin ja Saksaan.

Jengi nähdään YLE TV1-kanavalla perjantaina 01.07.2022 klo 13.10. Elokuva esitetään Areenassa vain suorana, mutta sen voi katsoa suoratoistona Elonet-palvelusta.