Sodankylän elokuvajuhlat kutsuu ystäviään elokuvien äärelle ja virtuaalisiin kohtaamisiin

The Nest.

Elokuvat tulevat katsottaviksi torstaina 17.6. klo 16 alkaen.

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään 36. kerran 17.–21.6. Virtuaalitapahtumana toteutettavan festivaalin elokuvaohjelmistoon on valittu yli 60 uutta ja vanhaa huippuelokuvaa Suomesta ja maailmalta. Lisäksi tarjolla on monipuolinen valikoima oheistapahtumia ja erilaisia mahdollisuuksia virtuaalisiin kohtaamisiin.

Elokuvat tulevat katsottaviksi Festival Scope -alustalle torstaina 17.6. klo 16 alkaen ohjelmakartan mukaisessa aikataulussa. Avajaispäivänä ohjelmistossa nähdään muun muassa kolme Suomen ensi-iltaa: Sean Durkinin The Nest (Iso-Britannia, Kanada 2020) tähtinään näyttelijät Jude Law ja Carrie Coon, Emma Danten sisarusdraama The Macaluso Sisters (Italia 2020) sekä Japanin voittamattomasta naisten lentopallojoukkueesta kertova Julien Farautin The Witches of the Orient (Ranska 2021).

Heti avajaispäivänä nähdään myös kaksi asiantuntijoiden erikoisesittelyä, kun Aalto-yliopiston elokuvahistorian ja -teorian professori Olaf Möller alustaa elokuvan The Witches of the Orient ja venäläisen elokuvan asiantuntija, tutkija Lauri Piispa esittelee Larisa Šepitkon harvoin nähdyn elokuvan Siivet (Neuvostoliitto 1966).

Keskustelutaltioinneissa palataan ikonisiin aamukeskusteluihin ja pohditaan koronakriisin vaikutuksia.

Ohjelmistossa nähdään viimevuotiseen tapaan tallenteita Sodankylän elokuvajuhlien historian rakastetuimmista tekijävieraiden aamukeskusteluista. Festivaaliperinteeksi muodostuneita keskusteluita luotsasi festivaalin ensimmäisinä vuosikymmeninä silloinen taiteellinen johtaja Peter von Bagh ja viime vuosina nykyinen taiteellinen johtaja Timo Malmi kumppaneineen.

Elämäänsä ja uraansa taltioinneissa avaavat esimerkiksi Elina Salo, Esko Salminen, Harriet Andersson (Ruotsi), Chantal Akerman (Belgia), Jacques Demy (Ranska), Claire Denis (Ranska), Jafar Panahi (Iran) sekä Stanley Donen ja Bob Rafelson (USA). Useiden keskustelijoiden, kuten Denisin, Akermanin ja Demyn, tuotantoa nähdään myös festivaalin elokuvaohjelmistossa.

Sodankylän elokuvajuhlien yhteisöllisen hengen mukaisesti festivaali tarjoaa ystävilleen myös lukuisia epämuodollisia kokoontumistilaisuuksia verkossa. Keskustelut ja kohtaamiset toteutetaan Sodiksen festaribaari -ryhmässä Facebookissa. Baari on avoin ja maksuton foorumi, jossa yleisö voi jakaa festivaalimuistojaan ja elokuvakokemuksiaan.

Vapaamuotoisen jutustelun lisäksi festaribaarissa järjestetään myös lukuisia “pöytäkeskusteluja” nimekkäiden vetäjien johdolla. Yleisö voi osallistua keskusteluihin joko Zoom-videopuheluun liittymällä tai suoraa live-lähetystä Facebook-ryhmässä katsomalla ja kommentoimalla.

Keskustelujen lisäksi festivaalin somekanavissa on luvassa tanssin riemua ja digitaalista yhteisöllisyyttä, kun yleisö kutsutaan mukaan virtuaalisiin Keskiyön auringon lavatansseihin perjantaina 18.6. Tanssit toteutetaan elokuvajuhlien somekanavilla ja kotikatsomoissa ympäri Suomen.

Lisätietoja festivaalin kotisivuilta.