Star Trek Into Darknessista Suomen ykkösleffa

Finnkino esitteli J.J. Abramsin 5. kesäkuuta ensi-iltansa saavan Star Trek Into Darknessin tänään yhteistyökumppaneilleen, elokuvateattereiden pyörittäjille ja medialle. Vuoden 2009 Star Trek -elokuvasarjan uuden avauksen jatko-osassa Chris Pinen kapteeni James T. Kirkin ja Zachary Quinton tiedeupseeri Spockin muodostama dynaaminen duo ja muut tutut hahmot joutuvat keskelle juonitteluja, jotka ovat koitua niin Tähtialus Enterprisen ja sen miehistön kuin koko Tähtiliittouman tuhoksi.

Suomalaiset fanit ovat olleet harmissaan siitä, että muualla elokuva saa ensi-iltansa jo toukokuussa. Finnkinon edustajat kertoivat, että kyseessä on kevään elokuvatulvan aiheuttama tietoinen ratkaisu, jonka tarkoitus on tehdä Star Trek Into Darknessista alkukesän tapaus. Odottamalla kesäkuun alkuun se voidaan nimittäin varmistaa ykkössaleihin kaikissa maan elokuvakomplekseissa.

Fanien Star Trek -nälkää tyydyttämään tarjolla on kuitenkin ennakkonäytöksiä jo 26. toukokuuta. Kuopion Scala-teatterin avajaisten kunniaksi siellä on luvassa erikoisennakkonäytös 17. toukokuuta. Jo nyt sarjan fanit ympäri maata järjestävät matkoja Kuopioon nähdäkseen elokuvan ensimmäisten joukossa.

Mediaennakon perusteella se on perusteltua. Star Trek -fanit kutsuvierasyleisön joukossa olivat haltioissaan aikaisempien Star Trek -elokuvien mytologian suodattamisesta Abramsin edellisen elokuvan luomaan uuteen aikajatkumoon. Myös vähemmän nörtit tieteistoiminnan ystävät pitivät Star Trek Into Darknessin sukeltamisesta syvemmälle Enterprisen miehistön välisiin suhteisiin.

Jotkut eivät pitäneet siitä, että tarinan käänteet estivät näkemästä isompaa kuvaa, jonka edestä ponnisteluja olisi voinut jännittää toistuvien kuolemanvaaratilanteiden sijaan. Allekirjoittaneen kaltaiset jatkuvien nyrkkitappeluiden ja Kuninkaan paluun kanssa kilpailevia toisiaan seuraavia lopetuksia kritisoivat olivat kuitenkin selvässä vähemmistössä.

Jouni Vikman