Steven Spielbergin esikoispitkä nyt 4K-tallenteena: ”Klassikko näyttää paremmalta kuin koskaan”

Nyt 4K:na julkaistu Kauhun kilometrit tehtiin alun perin televisioelokuvaksi.

30.12.2023 18:58

Stephen Spielbergin ensimmäinen kokopitkä, vuoden 1971 Kauhun kilometrit, julkaistiin vastikään erittäin terävänä 4K-julkaisuna. Klassikko näyttää 4K-tallenteella paremmalta kuin koskaan, ja sen Dolby Atmos -ääniraita sykähdyttää.

Kauhun kilometrit, alkuperäiseltä nimeltään Duel, tehtiin televisioelokuvaksi, mutta se pääsi Euroopassa teatterilevitykseen pidempänä versiona. Se on yksinkertaisesti tarina miehestä, joka suututtaa ajaessaan rekkakuskin, joka ryhtyy suorastaan murhanhimoisiin toimiin päähenkilöä kohtaan.

Aivan pelkkää toimintaa elokuva ei kuitenkaan ole, sillä mukana on myös dramaattisempaan itsetutkiskeluun paneutuvia osuuksia.

Dennis Weaver tekee elokuvassa loistavan roolisuorituksen rekan piinaamana miehenä. Näyttelijä herättää hahmon sisäisen tuskan henkiin poikkeuksellisen vaikuttavasti.

Tarinan yksinkertaisuuskaan ei juuri haittaa, sillä Spielbergin kädenjälki on vakaata. Nähtävissä on toki vielä pienoista kokemattomuutta, mutta todellinen timanttihan miehestä lopulta hioutui.

Onkin ehdottoman hienoa päästä näkemään näinkin merkittävä teos näin laadukkaana uudelleenjulkaisuna.

Niklas Tirkkonen

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa