Suomalainen elokuva teki historiallisen tempun – Iso palkinto arvostetulta festivaalilta

Harvinainen saavutus.

Alli Haapasalon ohjaama Tytöt tytöt tytöt on voittanut yleisöpalkinnon Sundancen elokuvafestivaalin World Cinema Dramatic -kilpasarjassa.

Tytöt tytöt tytöt on ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, joka on koskaan valittu Sundancen kilpasarjaan, ja yleisöpalkinnon voitto kruunasi saavutuksen.

Tytöt tytöt tytöt (Girl Picture) kilpaili Sundancen kansainvälisessä World Cinema Dramatic -kilpasarjassa ensimmäisenä suomalaisena pitkänä elokuvana koskaan, ja palkittiin Audience Awardilla eli yleisöpalkinnolla.

Haapasalon kiitospuhe julkaistiin Sundancen Twitter-tilillä.


Kolmen tytön ympärille kietoutuva tarina herätti Sundancessa huomiota raikkaalla otteellaan.

Elokuvaa kiitettiin kansainvälisissä arvioissa autenttiseksi ja vangitsevaksi. Alli Haapasalon ohjaustyön sanotaan erottuvan erityisesti siinä, että se antaa tarinan tyttöjen näkyä maailmassa, jossa he saavat aidosti olla sitä mitä ovat.

”Haapasalo onnistuu vangitsemaan nuoren polven energian, samalla antaen heidän ymmärtää omat mielitekonsa ja kiinnostuksen kohteensa.” (High on Films)

”Tarina tuntuu tuoreelta ja ainutlaatuiselta. Haapasalo laittaa monimutkaiset roolihahmonsa tuttuihin tilanteisiin, antaen heidän muodostaa oman polkunsa. Tytöt tytöt tytöt on eläväinen ja älykäs draamaelokuva, joka käsittelee asioita empaattisella otteella.” (Backseat Mafia)

”Tuntuu aivan mahtavalta, että palkinto tulee elokuvan yleisöltä. Amerikka on vaikea maa ei-englanninkielisille elokuville, joten on erityisen ihanaa, että Tytöt tytöt tytöt on resonoinut katsojissa kielimuurin ja kulttuurirajojen yli”, Haapasalo kertoo tiedotteessa.

”Maanantain ensi-illan jälkeen olemme pitkin viikkoa saaneet viestejä ja kommentteja ihmisiltä, joissa elokuva on herättänyt innostuneita ja vahvoja tunnereaktioita. Mieleen on jäänyt esimerkiksi erään amerikkalaisnaisen teksti, jossa hän sanoi odottaneensa tätä elokuvaa koko elämänsä. Elokuva on antanut monille sellaista samaistumispintaa, jota tytöille on kenties ollut valkokankaalla tarjolla turhan vähän.”

Elokuvan päärooleissa nähtävien Aamu Milonoffin, Linnea Leinon ja Eleonoora Kauhasen näyttelijäntyötä on kehuttu ainutlaatuiseksi.

”Arvioiden ja artikkeleiden lukeminen on jättänyt minut ihan sanattomaksi! Meidän kolmen näyttelijän välillä on jotakin ihanaa, joka syntyi elokuvaa tehdessä, ja välittyi palautteista ja palkinnosta päätellen myös katsojille. On ihanaa kuulla, että katsojat samastuvat Emmaan, Mimmiin ja Rönkköön, ja henkilöt tuntuvat todellisilta. Tytöt ovat juuri sitä mitä haluavat olla eikä heidän tarvitse pyydellä anteeksi keneltäkään”, Mimmin roolissa nähtävä Aamu Milonoff toteaa.

Sundancen jälkeen on vuorossa Berliinin elokuvajuhlat, jossa Tytöt tytöt tytöt kilpailee kristallikarhun voitosta. Suomen ensi-iltana elokuva saa 14.4.2022.

Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut