”Suomen Game of Thrones” on katsottavissa nyt ja aina: Brutaalissa sarjassa ei paljasta pintaa säästellä – shokkiefektinä Suomen ensimmäinen kaulankatkaisu

Rauta-aika on julkaistu Areenassa.

20.6.2019 08:00

Ohjaaja-näyttelijä Kalle Holmbergin syntymästä tulee 21. kesäkuuta 80 vuotta. Holmbergia muistetaan Yle Areenassa julkaisemalla hänen ohjaamansa neliosainen suursarja Rauta-aika vuodelta 1982.

Suomen kansalliseepoksen Kalevalan tapahtumiin pohjaava Rauta-aika on kotimaisittain poikkeuksellinen elokuvatyö, joka kiehtoo vielä vuosikymmenien jälkeenkin.

Holmbergin ohjaama ja Paavo Haavikon käsikirjoittama Rauta-aika on alaotsikkonsa mukaan kuvaus kalevalaiseksi sanotun ajan ihmisistä. Kyseessä ei ole perinteinen näkemys tutusta eepoksesta, vaan uudenlainen tulkinta, joka liikkuu fantasian ja toden välillä. Etualalla ovat Kalevalan tunnetuimmat hahmot, nimiltään typistetyt Väinö (Kalevi Kahra), Ilmari (Vesa-Matti Loiri) ja Lemminki (Tom Wentzel).

Sarjaa tehtiin neljän vuoden ajan ympäri Suomea kymmenissä eri kuvauspaikoissa, ja monille näyttelijöille se oli ensimmäinen todellinen tulikaste.

Esimerkiksi Sara Paavolainen napattiin mukaan suoraan ylioppilaskirjoituksista amatööripohjalta. Ainon roolin tehnyt nuori nainen löysi puolisonsa näyttelijä Kari Heiskasesta, joka elokuvassa esitti hänen veljeään.

Rauta-aika tarjoaa legendaarisia näyttelijäsuorituksia, nostalgiaa, upeaa kuva- ja äänimaisemaa, puhumattakaan paljaasta pinnasta ja brutaaleista kohtauksista: sarjassa nähdään Suomen ensimmäinen kaulankatkaisu. Ei ihme, että Rauta-aikaa on jo ehditty nimittää Suomen Game of Thronesiksi.

Rauta-aika on lisätty Yle Areenaan pysyvästi. Ensimmäinen jakso katsottavissa alla.

Lisää luettavaa