Suomessa piipahtanut kauhuguru ei jaottele elokuvia hyviin ja huonoihin

Brittiläinen kirjailija ja kriitikko Kim Newman (kuvassa vas.) piipahti viikonloppuna Suomessa osallistuakseen Seinäjoki Cult Film Festivaliin. Hän esitteli festivaaleilla esitellyn Lucio Fulcin kulttiklassikon Zombi Flesh Eaters ja vastaili sen jälkeen yleisön kysymyksiin Episodin päätoimittaja Jouni Vikmanin kanssa.

Erityisen iloinen Newman oli siitä, että vaikka elokuva on valmistunut vuonna 1979, suurin osa nuoresta yleisöstä ei ollut koskaan nähnyt sitä. Hänestä oli mukava nähdä, kuinka yli 30-vuotias kauhuelokuva onnistui edelleen tekemään vaikutuksen.

Puhuttaessa niin sanottujen huonojen, kauhu-, roska- ja väkivaltaviihteeksi luokiteltujen elokuvien fanittamisesta Newman kieltäytyi jaottelemasta elokuvia hyviin tai huonoihin. Hän käytti esimerkkinä juuri nähtyä Zombi Flesh Eatersia ja kuvaili sitä tarinaltaan ontuvaksi, rakenteeltaan huteraksi ja yleensäkin Fulcin vähiten taiteellisesti kunnianhimoiseksi kauhuelokuvaksi. Samalla se on hänen mielestään unenomaisen outo, edelleen härski ja äärimmäisen viihdyttävä, mikä tekee siitä erinomaisen elokuvan.

– Jaottelen elokuvat ennemmin kiinnostaviin ja ei-kiinnostaviin. Huonoksi tai epäonnistuneeksi tuomittu elokuva voi olla kiinnostava, jos sen tekijöillä on ollut yritystä. Sujuvampi ja enemmän elokuvalta näyttävä teos voi olla epäkiinnostava, jos tekijöillä ei ole ollut minkäänlaista omaa näkemystä, kauhuaiheisia tietokirjoja ja romaaneja kirjoittanut Newman totesi.

Tietäväiseksi sekä hauskaksi ja sanavalmiiksi mieheksi osoittautunut Newman ei suostunut mollaamaan edes Twilight-elokuvia.

– Kun olin nuori, sain kuulla tarpeeksi aikuisten mielipiteitä siitä, mitä saisin tai en saisi katsoa, minulla ei ole kiinnostusta ryhtyä tekemään samaa. Sitä paitsi on yhteiskunnallisesti mielenkiintoista, että joukolla ollaan valmiita haukkumaan jotain, jota teini-ikäiset tytöt katsovat. Samalla teinipoikien ja aikuisten miesten viihde pääsee paljon vähemmällä.

Zombie Flesh Eaters on pärjännyt myös Episodin zombielokuvien Top 10 -listalla.

Kuva: Mika Alavesa

 

Aiheeseen liittyvät jutut