Taiteilijasielut kohtaavat: tähti nousee, tähti laskee

Bradley Cooper ja Lady Gaga yhdistävät voimansa kertoakseen kahden taiteilijasielun kohtaamisesta lavalla ja sen ulkopuolella.

A Star Is Born on myös Bradley Cooperin, nelinkertaisen Oscar-ehdokkaan (Unelmien pelikirja, American Hustle, American Sniper), esikoisohjaus ja Lady Gagan ensimmäinen pääosa pitkässä elokuvassa. Sydäntäsärkevä kuvaus epätoivoisesta kamppailusta suhteen selviytymisen puolesta on uusi versio jo ikonisesta rakkaustarinasta.

Ohjaamisen lisäksi tuottajana ja yhtenä käsikirjoittajana toiminut Bradley Cooper esittää veteraanimuusikko Jackson Mainea, joka kohtaa Allyn, unelmastaan laulajan menestymisestä luopuneen kituuttavan esiintyjän. Kaikki muuttuu, kun Cooper ja Ally löytävät toisensa ja rakastuvat.

Allya näyttelevä Lady Gaga – joka sai Oscar-ehdokkuuden elokuvan The Hunting Ground kappaleesta Til It Happens to You – ja Cooper myös esittävät itse A Star Is Born -elokuvan alkuperäiset laulut. He kirjoittivat niitä Lukas Nelsonin, Jason Isbellin ja Mark Ronsonin kanssa.

A Star Is Born on jo neljäs versio samasta tarinasta, joka nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1937.

– En koskaan ajatellut ”Kuinka teen tästä erilaisen”, toteaa Cooper. – Halusin vain kertoa mahdollisimman aidon oloisen tarinan.

 

Näyttelijä sai monista yhteistyökumppaneistaan tukijoita ja puolestapuhujia.

– Elokuva vetää verhoa sen edestä mitä oikeasti tarkoittaa olla niin tähti kuin nouseva kyky tällä alalla nykypäivänä, eikä Bradley ole mikään tyypillinen esikoisohjaaja, huomioi tuottaja Lynette Howell Taylor, joka on työskennellyt Cooperin kanssa aikaisemminkin.

– Nyt puhutaan näyttelijästä, joka on ollut mukana viihdeteollisuudessa jo vuosia, joka on kokenut kuuluisuuden, hionut taitojaan tuottajan ominaisuudessa ja samalla imenyt oppia sellaisilta tekijöiltä kuin David O. Russell, Clint Eastwood, Todd Phillips ja Derek Cianfrance.

– Hän on yhteistyökykyinen ja -haluinen, hän kiinnittää huomiota asioihin, hän oppii. Kun hän vihdoin tunsi itsensä henkisesti valmiiksi astumaan tähän tehtävään, hän oli jo ammatillisesti enemmän kuin valmis. Minua ei hämmästyttänyt pätkääkään, että hän tarttui johonkin näin haasteelliseen projektiin, joka olisi yhtä iso ja spektaakkelimainen kuin se on ajankohtainen ja kiehtova.

 

Ensikertalaiset toistensa tukena

Elokuvan kokenut laulaja-lauluntekijä Jackson ”Jack” Maine kertoo Allylle ensitapaamisella: ”Lahjoja ja kykyjä on kaikkialla, mutta se että on jotain sanottavaa ja pystyy sanomaan sen niin että ihmiset kuuntelevat, se on ihan oma juttunsa. Jos et mene ja kokeile sitä, et koskaan saa tietää varmasti”.

Mainen puhe on tarkoitettu rohkaisemaan nuorta naista astumaan valokeilaan, kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti. Sen voisi käsittää myös Cooperin hienovaraiseksi vihjeeksi siitä miksi tarina lopulta motivoi häntä kokeilemaan siipiään myös kulissien takana.

– Olen aina tiennyt haluavani ohjata, mutta tiesin myös tarvitsevani oman äänen, näkökulman ja syyn tehdä se. Muuten sillä ei olisi mitään merkitystä, Cooper kertoo. – Lisäksi olen aina halunnut kertoa rakkaustarinan, koska se tuntuu joltain sellaiselta johon kaikki voivat samastua: rakkaus, sen menetys, sen aiheuttama päihtymys. Se on voima, joka saa tuntemaan olevansa elossa.

Vaikka Lady Gaga piti lukemastaan käsikirjoituksesta ja on kokenut esiintyjä, häntä hermostutti suostua Allyn rooliin. Se ei johtunut siitä, että hänen valkokangasdebyyttinsä ohjaajakin olisi ensikertalainen.

– Olin innoissani, minun piti vain voittaa hermoni, hän toteaa. – Kun jollakin on sisällään lahjakkuutta, joka on voinut vuosia hautoa valmiutta siirtyä johonkin uuteen, niin kun se lopulta tapahtuu… se on kuin valtava räjähdys. Bradley on syntynyt ohjaajaksi, ja olin onnekas päästessäni hänen ensimmäiseen omaan elokuvaansa.

– Hän on jo osoittanut kykynsä näyttelijänä, mutta onhan tämä valtava askel hänellekin, Cooper pohtii naispääosan esittäjästään. – Tuntui, että olimme samassa pisteessä urallamme ja tarvitsimme toisiltamme samanlaista tukea hypätäksemme tutulta radalta uuteen paikkaan. Siihen liittyi oleellisesti myös musiikki. Eikä vain musiikki vaan erityisesti laulaminen.

Cooper ja Lady Gaga tekivät jo varhain yhteisen sopimuksen, että kaikki heidän esiintymisensä hoidettaisiin livenä, ei taustanauhan päälle laulamisella.

– Laulamisessa on jotain niin rehellistä… siinä ei voi piilotella tai valehdella. Ajattelin, että sitä kautta löytäisin oman näkökulmani, Cooper sanoo.

Cooper kertoo, että esittämiensä hahmojen tapaan hän ja Lady Gaga turvautuivat toisiinsa kaikin mahdollisin tavoin.

– Tiesin, että aina kun edessä oli musiikkinumero, hän olisi siinä tukenani antamassa voimaa. En enää voi ajatella ketään muuta, joka olisi voinut tehdä roolin. Hänen vuosien esiintymisen hioma lahjakkuutensa ja työmoraalinsa… Lisäksi Stefani toi tuotantoon yhden tärkeän käytännön asian, musiikin maailman.

– Hän saattoi sanoa: ”Meidän pitäisi työskennellä tämän tyypin kanssa” tai ”Tiedän kuka olisi hyvä tässä” ja yhtäkkiä minulla oli helpompaa. Hän teki käytännön jalkatyön ja minä vain kävelin huoneeseen, Cooper kertoo.

Gagan ajatukset kulkevat samoja ratoja.

– Heti alkuun sanoin Bradleylle: ”Okei, sinä olet nyt muusikko ja minä olen nyt näyttelijä”. Vaihdetaan rooleja toisiamme tukien, pidä oloni mukavana mutta silti sopivan haavoittuvana, jotta pystyn esittämään hahmoa kuten pitää. Hän teki niin, ja kun autoin häntä luomaan lauluja, näin hänen kehittyvän oikeaksi lauluntekijäksi.

Sävelten siivin

Jason Isbell kirjoitti Jackson Mainen tavaramerkkilaulun Maybe It’s Time. Lady Gaga työskenteli myös kovan luokan lauluntekijöiden kuten Mark Ronson, Anthony Rossomando ja Andrew Wyatt kanssa luodakseen kappaleen Shallow, josta tulee käytännössä Allyn ja Jacksonin nimikkoteema. Laulu on nivottu elokuvaan pienissä palasissa alkaen muutamasta säkeestä, jotka Ally esittää Jacksonille ensimmäisenä yhteisenä iltana parkkipaikalla.

Cooper otti kitara- ja pianotunteja sekä harjoitteli äänen käyttöä.

– Laulaminen ei ole helppoa, Cooper myöntää. – Etenkään ihmisjoukon edessä. Aluksi olin hengästynyt yhden säkeistön jälkeen. Minun piti harjoitella viisi päivää viikossa puolen vuoden ajan oppiakseni laulamaan kuin Jackson.

Elokuvantekijät kuvasivat live-esiintymisiä oikeilla musiikkiareenoilla Los Angelesissa, Coachella- ja Stagecoach-musiikkifestivaalien lavoilla ja Saturday Night Live -sarjan studiossa. Hyödyntämällä valmiita lavoja ja niiden varusteita tuotannossa pystyttiin tallentamaan isoja konsertteja joutumatta turvautumaan mittaviin lavasteisiin.

Elokuvan avaavassa Jackson Mainen esiintymisessä Cooper ja bändi valtasivat Stagecoachin päälavan Jamie Johnsonin ja Willie Nelsonin keikkojen välissä. Ilman kuulutuksia tai kaiuttimiin johdettua ääntä kuvaukset olivat ohi ennen kuin festivaaliyleisö sai vihiä näyttelijä Bradley Cooperin esiintymisestä.

Sama toistui suurella festivaalilla Britanniassa.

Kris Kristofferson esiintyi siellä samana kesänä, kun olimme kuvaamassa, ja antoi meille pari minuuttia setistään, Cooper muistelee.

– Jo työryhmän edessä laulaminen oli pelottavaa, mutta kun yleisöä oli kymmeniä tuhansia… Minun on kiitettävä ääniteknikko Steve Morrow’ta, sillä joka kerta ehdotin, että: ”Mitä jos vain liikuttelisin huuliani taustanauhan tahtiin?” ja hän sanoi: ”Mitä ihmettä sinä höpötät, sinun on laulettava livenä!” Ja minä lauloin.

– Englannissa lauloin lavalla, jolla olin nähnyt Robert Plantin, Jack Whiten ja Thom Yorken esiintyvän. Parasta oli kuitenkin hetki, kun esiintymiseni jälkeen sain kuuluttaa: ”Hyvät naiset ja herrat, Kris Kristofferson” ja hän käveli lavalle. Sitä en unohda ikinä.

Joissakin valtavissa tiloissa isojen yleisöjen kerääminen synnytti ongelmia. Tuhansien avustajien haalimisen sijaan keksittiin korvaamaton tapa täyttää salit: Lady Gagan uskollinen fanikunta. Lempinimellä ”pikkuhirviöt” kulkeville faneille tarjottiin mahdollisuutta osalistua idolinsa valkokangasdebyyttiin lunastamalla lippuja, joiden tuotto ohjattiin Lady Gagan Born This Way -hyväntekeväisyyssäätiölle.

Ne, jotka malttoivat istua paikoillaan loppuun asti eräänä iltana saivat kiitokseksi vielä kaupanpäällisiksi kaksi Lady Gagan pianon säestyksellä esittämää hittibiisiä.

Aiheeseen liittyvät elokuvat