A Star Is Born

Esikoisohjaaja Bradley Cooper kertoo monta kertaa nähdyn tarinan onnistuneesti. Lady Gagan ja Cooperin välillä on kemiaa.

16.10.2018 08:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 19.10.2018

Bradley Cooperin esittämä Jackson Maine on suosittu kantrirokkari, joka esiintyy suurilla stadioneilla. Menestyksellä on kuitenkin kääntöpuoli. Jackson menee lavalle pillereiden voimalla ja ryyppää rankasti. Lisäksi hän kärsii pahasta tinnituksesta.

Erään keikan jälkeen Jackson ajautuu humussa ja sumussa vaatimattomaan baariin, jossa Lady Gagan esittämä Ally laulaa Edith Piafin kappaleen komeasti. Jackson ihastuu Allyyn, mutta tämä on vastahakoinen. Kun Ally viimein suostuu laulamaan Jacksonin kanssa lavalla dueton, tähti on syntynyt. Samalla syntyy suuri rakkaustarina.

A Star is Born on neljäs filmatisointi samasta aiheesta. Alkuperäinen elokuva ilmestyi jo vuonna 1937. Vuoden 1954 versiossa näyttelivät James Mason ja Judy Garland. Kolmas A Star is Born ilmestyi vuonna 1976, ja siinä pääparia esittivät Kris Kristofferson ja Barbra Streisand.

Uutta versiota kehiteltiin pitkään. Ensin ohjaajana piti olla Clint Eastwood ja naispääosassa Beyoncé. Miespääosaan olivat ehdolla muun muassa Christian Bale, Tom Cruise ja Johnny Depp ennen kuin Bradley Cooper lopulta valittiin. Siinä vaiheessa Beyoncé oli vetäytynyt projektista. Lopulta elokuvasta tuli Cooperin esikoisohjaus, ja naispääosan sai Lady Gaga.

Muusikoista kertovia elokuvia on tehty paljon, oli sitten kyseessä elämäkerta tai fiktiivinen tarina. Ongelmana on usein se, että niissä kerrotaan muusikon uran nousut ja laskut aina hieman samaan tyyliin. A Star is Born ei siinä mielessä tuo mitään uutta, varsinkin kun kyseessä on vieläpä moneen kertaan kerrottu tarina. Siksi onkin yllättävää, miten hyvin elokuva toimii. Ei millään uskoisi, että kyseessä on esikoisohjaus.

Ensinnäkin Bradley Cooper on todella vakuuttava esittäessään kokenutta muusikkoa. Kauniskasvoisella ja sinisilmäisellä Cooperilla on ollut paljon hömppärooleja, mutta nyt hän osoittaa olevansa lahjakkuus paitsi näyttelijänä ja laulajana myös ohjaajana. Ja kun kuvaan mukaan astuu Lady Gaga, elokuva saa lisää tasoja. Pääparin suhde on monitasoinen ja mutkikas, ja tarinassa on rosoja. Siinä missä Allyn tähti nousee, Jacksonin tähti laskee. Tästä asetelmasta syntyy kiinnostava ristiriita. Grammy-gaalassa tapahtuva kohtaus kuvaa tilannetta tragikoomisesti.

Cooper on elokuvan luova voima: hän on paitsi ohjaaja ja pääosan esittäjä myös yksi käsikirjoittajista. Mutta ilman Lady Gagaa elokuva ei olisi mitään. Gaga on popmusiikin supertähti, mutta hän on myös erinomainen näyttelijä. Hän esittää Allya luontevasti yhtä lailla kotona asuvana isän tyttönä kuin palkittuna menestysartistina. Gagan ja Cooperin välinen kemia toimii loistavasti.

Vahvan tarinan lisäksi elokuvan laulut tekevät vaikutuksen, ja ne istuvat kokonaisuuteen hienosti. Voisi kuvitella useammankin soundtrackilta löytyvän kappaleen päätyvän Oscar-ehdokkaaksi.

Jussi Huhtala

A Star Is Born -elokuvan traileri

Lisää luettavaa