Tämä 17-vuotias on nuori, kaunis ja kaupan – provokatiivinen elokuva arasta aiheesta

20.2.2014 16:00

Isabelle: nuori ja kaunis kertoo 17-vuotiaan tytön seksuaalisesta heräämisestä ja ajautumisesta prostituutioon. Ohjaaja François Ozonille elokuva merkitsi paluuta Cannesin kilpasarjaan kymmenen vuoden jälkeen. Episodi tapasi sanavalmiin ranskalaisen ensi-illan jälkeisenä päivänä.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Prostituutio on arka aihe. Etenkin jos se liitetään nuoren naisen seksuaaliseen kehitykseen. Ozon joutuikin puolustelemaan elokuvaansa heti sen ensiesityksen jälkeen Cannesissa. Monet myös pitivät elokuvasta ja osoittivat sen ylistävillä kritiikeillä, joissa teosta verrattiin muun muassa Luis Buñuelin klassikkoon Päiväperho (1967).

Ozon ei ole koskaan vierastanut provokaatiota ja seksuaalisia aiheita. Tuottelias 46-vuotias ohjaaja on tehnyt viimeisen 17 vuoden aikana 15 pitkää elokuvaa, jotka ovat käsitelleet seksin ja sen monimuotoisuuden ohella kuolemaa ja sen hyväksymistä, riippuvuutta ja pakkomielteitä. Viimeksi Ozon oli mukana Cannesin kilpailussa trillerillä Swimming Pool (2003), jossa nuoren naisen vapaamielinen seksuaalisuus inspiroi vanhempaa naiskirjailijaa.

Nyt istumme festivaalipalatsin tuulisella kattoterassilla. Edessäni istuvassa Ozonissa näkyy edellisyön riekunta oman elokuvan ensi-iltajuhlissa. Eteen tuotu tuplaespresso tuntuu hieman herättävän aurinkolaseihin sonnustautunutta ohjaajaa, joka ryhtyy tiedustelemaan mistä maasta pienen haastatteluryhmämme jäsenet ovat kotoisin. Suomi herättää hymyilyä, mutta vieressä istuva ruotsalaiskollega saa aikaan liioitellun pelästyneen reaktion.

– Voi ei! Minulla on niin paljon ongelmia Ruotsin kanssa! Tehän vihaatte prostituutiota. Luuletko, että elokuvani pääsee teillä lainkaan levitykseen? Ozon kyselee hämmentyneeltä kollegalta.

Kyse on tietenkin vitsailusta, mutta samalla Ozonin halusta tölviä tekopyhiä moralisteja. Isabelle: Nuori & kaunis ei ole prostituutiota kannattava elokuva, vaikka jotkut haluavat sen niin nähdäkin.

– Halusin työskennellä uudelleen nuorten näyttelijöiden kanssa elokuvan Vieras talossa jälkeen. Se oli virkistävää ja muistutti ensimmäisistä elokuvistani, jotka kertoivat kaikki teini-ikäisistä. Halusin käsitellä nuoruutta kuitenkin eri tavalla kuin esimerkiksi amerikkalaiset. Heidän elokuvissaan nuoruus näyttäytyy usein kaunisteltuna, mutta itse koin sen hyvin eri tavalla. Se oli kamalaa ja kivuliasta aikaa. Niinpä halusin tehdä toisenlaisen nuorisoelokuvan ja käsitellä samalla seksuaalista heräämistä, Ozon määrittelee.

Ozonin mukaan monet ohjaajat ovat nostalgisia ja haluavat muistaa vain hyvät asiat nuoruudesta.

– Itse olen luonteeltani pessimisti, minkä vuoksi haluan muistaa erityisesti kaiken pahan, ohjaaja nauraa.

– Olemme teini-iässä haaveidemme vankeja. Emme tiedä elämästä vielä mitään ja odotamme prinssiä tai prinsessaa saapuvaksi. Jossain vaiheessa huomaamme, että vanhempamme valehtelevat, eikä kaikki olekaan niin kuin meille on kerrottu. Siksi päädymme myös vahingoittamaan muita ja itseämme, joko tahallaan tai tiedostamatta. Teini-ikä on täynnä väkivaltaa, etenkin henkistä, mikä johtuu maailman kamaluuden paljastumisesta.

Isabelle: nuori ja kaunis tulee ensi-iltaan 21. helmikuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 2/2014

Lisää luettavaa