”Tämä ei ehkä ole hyvä idea” – Hirviö oli näyttää Alien-elokuvassa aivan toiselta

Ennen taiteilija H.R. Gigerin lopullista versiota, Alien-elokuvien Xenomorph oli näyttää aivan toiselta.

20.10.2023 16:15

Alien-elokuvasarjasta tuttu Xenomorph on yksi kauhu- ja tieteiselokuvien tunnetuimpia hirviöitä. Dynaamiset hammasrivistöt omaava otus esiintyi ensimmäistä kertaa vuoden 1979 Alien – kahdeksas matkustaja -elokuvassa.

Xenomorphin uniikista ulkonäöstä on kiittäminen sveitsiläistä taiteilijaa H.R. Gigeria, joka kuvaili töitään ”biomekaaniseksi taiteeksi”. Työn herätti henkiin ensimmäisen elokuvan ohjaaja Ridley Scott. Xenomorphissa yhdistyy biologinen kauhu, vaarallisuus ja ennalta-arvaamattomuus sekä sieluttomuus, joka syntyy esimerkiksi silmien puuttumisesta.

Xenomorphin viimeisin esiintyminen valkokankaalla oli elokuvassa Alien: Covenant (2017).

Ennen kuin Scott ja Giger löivät hynttyyt yhteen käsikirjoittaja Dan O’Bannonin ansiosta, oli Alien-tiimillä ehtinyt olla aika kummallisiakin ideoita ratkaisuksi siihen, miten hirviö tuodaan kameran eteen ja miltä se voisi näyttää.

Esimerkiksi ensimmäiseen leffaan alunperin kiinnitetty ohjaaja Robert Aldrich ehdotti väitetysti karvatonta orankia esittämään hirviötä. Tuottaja Walter Hill kertoi tapauksesta vastikää WTF with Marc Maron -podcastissa.

– [Aldrichin] mukaan elokuva menestyy tai epäonnistuu pedon ulkonäön perusteella. Hän sanoi: ’Meidän täytyy keksiä jotain todella ainutlaatuista.’ Ja hän jatkoi: ’En tiedä, ihan extemporena… tämä ei ehkä ole hyvä idea, mutta… ehkä voisimme saada esimerkiksi orangin… ja ajella sen – kouluttaa sen perkeleen niin, ettei sitä näy juuri lainkaan.’ Ja me mietimme, että herran jumala. Se oli yksi vaihtoehto, jota emme olleetkaan harkinneet, Hill kertoo ohjelmassa.

Yksi idea Xenomorphin ulkonäölle oli Bloody Disgusting -sivuston mukaan taiteilija Ron Cobbin versio, jossa Xenomorph olisi ollut ravun kaltainen, neljällä jalalla kulkeva eräänlainen Cthulhu-hahmo, jolla olisi koukut käsien paikalla. Voit katsoa konseptikuvia tyylistä täältä. Vaikka se ei toteutunutkaan, Cobbin idea Xenomorphin veren sisältämästä haposta päätyi lopulliseen elokuvaan.

Screenrant-sivusto osaa kertoa pöydällä olleen lisäksi versio läpinäkyvästä alienista, jonka päässä majailisi toukkia. Tällä hahmolla olisi myös ollut silmät.

Oli näiden ideoiden ystävä tai ei, Gigeriä on kiittäminen lopullisesta Xenomorphin ulkomuodosta. Hän ansaitsi työstään erikoistehosteiden Oscar-palkinnon vuonna 1980. Aldrich oli oikeassa, monsterin onnistuminen johdatti koko Alien-sarjan suureen menestykseen.

Gigerin luomuksen seuraavaa seikkailua ei tarvitse odottaa kauan, sillä Alien-elokuvasarja saa jatkoa jo ensi vuonna, kun ohjaaja Fede Álvarezin Alien: Romulus näkee päivänvalon. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Ensimmäisen Alien-elokuvan voit katsoa nyt Disney Plus -palvelusta. Pääosissa nähdään Sigourney WeaverTom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm ja Yaphet Kotto. Alla traileri.

Lisää luettavaa